CALGARY - De 'weken van stress en ellende' heeft hij inmiddels achter zich gelaten, zegt hij. Praten wil Arend Glas wel, graag zelfs, maar dan bij voorkeur over bobsleeën. Afgelopen maand kwam de 33-jarige piloot van de viermansbob negatief in het nieuws, toen bekend werd dat hij begin jaren negentig lid is geweest van de inmiddels verboden extreemrechtse partij CP'86. De golf van negatieve publiciteit heeft volgens Glas de voorbereidingen op zijn olympische debuut niet verstoord.
|
"Ik probeer het maar te zien als een wijze leerschool", aldus Arend Glas. De bobsleeër kijkt vanuit het trainingskamp in Calgary terug op de affaire, waarbij hij schoon schip moest maken met zijn extreem-rechtse verleden. "De Spelen zullen hectisch zijn, maar wij hebben de grootste hectiek al achter de rug."
|
"Ik probeer het maar te zien als een wijze leerschool", zegt Glas, die woensdag met zijn teamgenoten in het olympische trainingskamp in Calgary arriveerde. "De Spelen zullen hectisch zijn, maar wij hebben de grootste hectiek al achter de rug."
Met het afleggen van een verklaring, waarin hij zich uitdrukkelijk distantieerde van extreemrechtse denkbeelden en uitlegde dat hij 'in het verre verleden slechts vanwege algemene politieke interesse en jeugdige nieuwsgierigheid' lid is geweest van de partij, had Arend Glas voor zichzelf al een dikke streep onder de pijnlijke affaire getrokken. Datzelfde gold voor zijn teamgenoten. "Ik denk dat we er sterker uit zijn gekomen. Alle heibel heeft de teamgeest versterkt. We hebben direct een gesprek gevoerd, waarin iedereen heel open is geweest. Daarbij ben ik zelf ook diep gegaan en heb ik complete openheid van zaken gegeven. Ik huil niet snel, maar tijdens dat gesprek heb ik zitten janken als een klein kind."
Het nieuws van zijn politieke verleden was enkele dagen voor de EK bobsleeën in Cortina d'Ampezzo middels anonieme faxen aan sportkoepel NOC*NSF en het persbureau ANP in de publiciteit gekomen. In de fax werd verwezen naar de uitkomsten van een onderzoek uit 1998 van de anti-fascistische organisatie Kafka, waarin de naam van Arend Glas werd genoemd. "Het heeft tien jaar geleden gespeeld. Het betekende niets voor mij en ik heb ook spijt betuigd, maar ik kan het niet meer terugdraaien. Het is een fout van me geweest, maar iedereen maakt wel eens fouten in zijn leven.
Het staat voor mij wel als een paal boven water dat iemand mij een kunstje heeft willen flikken. Ik ben tien jaar bezig met bobsleeën en in die periode maak je als topsporter niet louter vrienden. Iemand heeft moedwillig gewacht op het moment suprème om mij kapot te maken. Hij heeft echter niet alleen mij gepakt, maar ook mijn teamgenoten en andere mensen uit mijn omgeving. Zodra ik weet wie dit naar buiten heeft gebracht, krijgt die persoon direct een rechtszaak vanwege laster aan zijn broek."
Het heeft Glas vooral pijn gedaan dat ook zijn ouders door de affaire werden getroffen. "Zij hebben nooit iets van het hele verhaal geweten. Bovendien hebben ze een eigen bedrijf, waarbij ze afhankelijk zijn van hun klanten. Gelukkig hebben ze nauwelijks negatieve reacties gehad. Zelf heb ik veel steunbetuigingen ontvangen. Ook de sponsors zijn achter me blijven staan."
Telecombedrijf BEN schortte wel een reclamecampagne op rondom de bobsleeërs, die uitgerekend in de week dat Glas in opspraak raakte gelanceerd zou worden en ook de andere geldschieters (Wagner&Partners, Tielkemeijer en Ernst&Young) reageerden in eerste instantie terughoudend, maar dat noemt Glas niet meer dan logisch. "Ze hadden immers mijn versie van het verhaal nog niet gehoord."
De contracten met zijn belangrijkste sponsors lopen na dit seizoen allemaal af. Glas heeft al besloten om sowieso door te gaan tot en met de Winterspelen van 2006. Hij is reeds in onderhandeling met bedrijven over financiële ondersteuning voor de volgende olympische cyclus. De voorbije weken hebben het proces van sponsorwerving niet nadelig beïnvloed, meent Glas, die dit seizoen met een totaalbudget van ruim 120.000 euro werkt. Dat bedrag moet volgens hem minimaal verdubbeld worden ten einde aansluiting met de wereldtop tot stand te brengen. Toch is het gat met de topteams met name dit seizoen al aanzienlijk verkleind. Glas eindigde met de viermansbob als vijfde in het wereldbekerklassement en miste bij de EK slechts ternauwernood het podium (vierde).
Tegenwoordig is Glas fulltime met bobsleeën bezig. Het contrast met de manier waarop hij in zijn eerste jaren de sport bedreef, is levensgroot. In het seizoen 1994/1995 maakte hij bij een wereldbekerwedstrijd in St. Moritz nog eens een afdaling met een skileraar en een barkeeper die hij de vorige avond letterlijk uit de kroeg had getrokken. "Twee teamgenoten waren geblesseerd in Nederland gebleven, dus we kwamen twee man te kort", herinnert Glas zich. Vier jaar geleden had hij al ambities om naar de Spelen van Nagano uitgezonden te worden, maar ondanks het halen van de internationale kwalificatienormen besloot NOC*NSF het team thuis te laten. Een kans op een top-twaalf klassering was op basis van het voorseizoen, waarin een zestiende plaats Glas' beste prestatie was, immers nihil. "Toen heb ik tegen mezelf gezegd: over vier jaar sta ik er."
Hij heeft woord gehouden, maar ondanks de sterke resultaten van de afgelopen maanden blijft Glas, die in Salt Lake City ook in actie komt met de tweemansbob, voorzichtig in het uitspreken van zijn verwachtingen. "We willen in de top-acht eindigen. Alles wat hoger is, is voor ons een droom."