De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Optimisme overheerst op
World Economic Forum

Van een onzer verslaggevers

   
 

NEW YORK - Heel langzaam neemt de hoop op een herstel van de wereldeconomie toe. Bankiers, economen, politici en zakenmensen tonen zich dezer dagen redelijk optimistisch tijdens het World Economic Forum in New York, dat tot maandagavond wordt gehouden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 19kb)
De Jordaanse koningin Rania is één van de vele wereldleiders die deze week naar New York is gekomen voor het World Econo- mic Forum. (Foto: EPA)
Met name Jacob Frenkel, president van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch, verwacht veel. Nog dit jaar zal de Amerikaanse economie zich krachtig herstellen en de rest van de wereld op sleeptouw nemen. Frenkel vergelijkt de Amerikaanse economie met de muziek van de componist Wagner: "Het is veel beter dan het klinkt."

Een stroom van macro-economische cijfers die de afgelopen dagen beschikbaar kwam, ondersteunt de visie van Frenkel. Met name de groei in Amerika viel in het vierde kwartaal van 2001 onverwacht gunstig uit. Ook het vertrouwen van consumenten en producenten herstelt zich weer, zowel in de Verenigde Staten als in Europa. Gistermiddag werd de stroom gunstig nieuws bevestigd door de mededeling dat de werkloosheid in de VS voor het eerst in acht maanden is gedaald. De werkloosheid in januari kwam uit op 5,6%; een daling ten opzichte van december, en bovendien lager dan analisten hadden voorspeld.

Twijfels zijn er echter ook. De financiële markten tonen tot nu toe weinig herstel. Weliswaar zijn de grote verliezen die ontstonden na de terreuraanvallen op 11 september 2001 weggewerkt, maar de beurzen blijven hangen op de niveaus die vlak voor die 11e september al bereikt waren. Niall Fitzgerald, bestuursvoorzitter van Unilever, is daar niet verbaasd over. Hij waarschuwt voor te veel hoop op een snel economisch herstel. "Het aantal mensen zonder werk groeit nog steeds en de financiële markten blijven voorlopig in de problemen", zo waarschuwde Fitzgerald tijdens een toespraak tot het forum.

Het World Economic Forum heeft voor het eerst in zijn dertigjarige bestaan gekozen voor een andere locatie dan het Zwitserse wintersportoord Davos. Als belangrijkste reden om het prestigieuze evenement deze keer in New York te houden, noemt Forum-oprichter en -voorzitter Klaus Schwab het tonen van solidariteit met de stad die zo zwaar getroffen werd door de terreuraanslagen. Natuurlijk is de veranderde situatie sinds 11 september het belangrijkste agendapunt tijdens het forum.

Een andere reden voor de verhuizing is ongetwijfeld ook dat Davos het forum nauwelijks meer kan verwerken. Het gaat niet alleen om het huisvesten van de gasten en de massaal aanwezige media; ook de noodzakelijke beveiliging is een probleem. Vorig jaar kon Davos dat probleem alleen oplossen door het dorp letterlijk een week af te sluiten van de rest van de wereld. Sinds 11 september is die noodzaak tot beveiliging alleen maar groter geworden. Nu worden niet alleen demonstranten gevreesd, maar ook terroristen.

Net als afgelopen jaren is het aantal deelnemers weer groot. Bijna 3000 zakenlui, wetenschappers en politici zijn bijeen gekomen. Onder hen tal van grote namen, zoals de Duitse bondskanselier Schröder, de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Tutu, de voormalige burgemeester van New York Giuliani, Microsoft-topman Gates en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell.

Dit grote en gevarieerde gezelschap is de belangrijkste aantrekkingskracht van het forum. De deelnemers kunnen elkaar ook informeel ontmoeten.

Wetenschappers, zakenmensen en politici bespreken de gang van zaken in de wereld met een kopje koffie in de hand of tijdens een van de vele lunches en diners die rond het forum worden gehouden. De aantrekkingskracht van deze formule is zo groot dat veel van de zakelijke deelnemers graag de toegangsprijs van $20.000 betalen om vijf dagen te midden van de wereldelite te verkeren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.