door Emile Bode en Annemiek Paping BAARN - De Nederlandse bevolking komt voorlopig niet te weten wat zij heeft bijgedragen aan het Nationaal Huwelijksgeschenk. Gisteravond maakte voorzitter dr. P.A.C. Beelaerts van Blokland van het Nationaal Oranje Comité in de Amsterdamse ArenA bekend dat er circa 8 miljoen gulden (3,6 miljoen euro) is gestort op 'cadeaugiro' 22201.
Het betreft stortingen van Nederlanders die de monarchie een warm hart toedragen, maar evenzeer bijdragen van het bedrijfsleven, de opbrengst van het Nationaal Huwelijkslied, felicitatiekaarten, officiële herinneringsproducten en een miljoen euro's van de Nationale Postcode Loterij. Door toezeggingen van het bedrijfsleven kan het totaalbedrag nog oplopen tot tien miljoen gulden (4,5 miljoen euro). Het Nederlandse gezin heeft in ieder geval niet veel meer dan gemiddeld 25 eurocent aan het cadeau bijgedragen.
"Pas in de zomer zullen de bijdragen van het volk aan het fonds bekend worden", zegt Beelaerts. Hij spreekt 'van een redelijk bedrag'. De voormalige minister en commissaris der Koningin oogt verbaasd als we een lichte teleurstelling niet onder stoelen en banken steken. "We zijn er nooit vanuit gegaan dat we een bedrag van vele miljoenen onder het volk zouden ophalen", zegt hij. "Het is een mooi startbedrag. Misschien had de bijdrage van de burgers meer kunnen zijn, maar december en januari zijn niet de prettigste maanden om geld te storten. De aandacht van de mensen is tijdens de feestdagen op andere zaken gericht en in januari staan heel wat mensen op de lange latten."
Voormalig minister van Economische Zaken Hans Wijers is de voorzitter van het Oranje Fonds. Zijn werk moet in feite nog beginnen. Hij zegt: "De wereld zit vol met charitatieve instellingen. Bovendien is het Oranje Fonds een nieuw initiatief met nog weinig naamsbekendheid. Voor veel mensen is nog niet zichtbaar waar het geld voor het huwelijkscadeau aan wordt besteed. Bovendien was alle publiciteit niet op het Oranje Fonds gericht, maar op het feest van 2 februari."
Kunstwerk
Een rondgang onder zo'n vijftig (eigenwijze) Amsterdammers leert echter dat vrijwel niemand weet wat het fonds beoogt. De meeste ondervraagden komen niet verder dan 'iets met integratie'. Dan zijn er ook heel wat burgers die er niets voor voelen mee te betalen aan een geschenk voor die 'rijke Oranjes'. Overigens niet wetende dat slechts een klein deel van het geld wordt gebruikt voor een kunstwerk dat André Volten voor het bruidspaar gaat vervaardigen.
Wijers: "Het Oranje Fonds staat nog in de steigers. Wij willen allerlei activiteiten ondersteunen die bijdragen aan een grotere verbondenheid tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Wij willen ons richten op initiatieven op het gebied van cultuur, onderwijs, sport en de jeugd. Het gaat om gezichtsbepalende projecten. We zullen onze agenda ook aanpassen aan de veranderde samenleving. Zo kunnen we op de langere termijn ook vraagstukken op het terrein van ouderen en het platteland versus de stad stimuleren."
Beelaerts van Blokland zegt: "De kroonprins en prinses worden beschermheer en -vrouw van het fonds. Ik denk dat zij grote belangstelling voor onze initiatieven zullen tonen. Voor Máxima biedt het een ideale mogelijkheid de samenleving veel beter op te snuiven."
Belangstelling
Hoe Oranjegezind is Nederland eigenlijk? Het staat buiten kijf dat meer dan 80 procent kiest voor een monarchie. Aan de andere kant zijn slechts 250.000 gezinnen lid van een plaatselijk Oranjecomité. Dat is ruim 3 procent van de Nederlandse bevolking.
Beelaerts: "Misschien moeten de Oranjecomités wat meer aan de weg timmeren. Er dreigt enige vergrijzing. Aan de andere kant zegt dit cijfer niets over de belangstelling voor ons koningshuis. Tijdens Oranjefeesten tonen we, lid of geen lid, massaal onze aanhankelijkheid."
Toch schijnen in toenemende mate Nederlanders last te hebben van Oranjemoeheid in plaats van Oranjekoorts. Wijers: "Tijdens de bezoeken van Máxima en Willem-Alexander aan de provincies hebben we niets van die moeheid gemerkt. De ArenA zat gisteravond bomvol en ook vandaag zal het in Amsterdam en in tal van andere steden druk en gezellig zijn. Natuurlijk zijn er mensen die overal over zeuren. Laatst vroeg een buitenlander mij of het ook typisch Nederlands is om tot het laatst toe een feest te bederven."
Wijers en Beelaerts denken dat het huwelijksfeest een geweldige Holland-promotie kan worden, als zich tenminste geen onlusten voordoen. Wijers: "Tientallen miljoenen mensen in en buiten Europa volgen de huwelijksplechtigheden op de televisie. Veel televisiezenders maken achtergrondverhalen over ons land. Daar kunnen we van profiteren."
Aanwinst
Wijers en Beelaerts vinden Máxima een aanwinst voor het Nederlandse volk. Beelaerts: "Zij is een sterke persoonlijkheid, heeft een warme belangstelling; Máxima is een vondst."
Beide heren omzeilen diplomatiek alle kritische vragen. Zoals de stelling dat het mooiste cadeau voor het bruidspaar geen cent hoeft te kosten.
"Wat is dat dan?", Vraagt Beelaerts.
Dat is de komst van vader en moeder Zorreguieta naar het huwelijksfeest.
Beelaerts: "Het is een politiek besluit geweest dit niet te doen. Het is beslist, het zij zo."
Wijers: "Na een zorgvuldig, maar voor Máxima pijnlijk proces." |