De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nieuwe VROM-inspectie controleert veel strenger
   
 

DEN HAAG - De VROM-inspectie heeft bij een bedrijf in Ridderkerk begin deze week 45 containers aangetroffen met computers op pallets die bewerkt waren met methylbromide, een uiterst gevaarlijk gas dat het zenuwstelsel van mens en dier aantast. Het is volgens inspecteur-generaal Gerard Wolters slechts één van de voorbeelden van 'zijn' werk. Sinds 1 januari zijn alle inspecties op het gebied van milieu, ruimtelijke ordening en wonen van het ministerie samengevoegd tot één grote en krachtige organisatie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x282, 16kb)
GERARD WOLTERS ...publiciteit heel effectief...
Het gas in de betreffende pallets wordt gebruikt om ongedierte weg te houden, maar trekt ook in het plastic van de pc's. Om gezondheidsrisico's te voorkomen houdt de inspectie de goederen de komende tijd in bewaring totdat het gas volledig is uitgewerkt. "Handhaven voor een veilige, gezonde en duurzame samenleving is ons motto", zegt Wolters. De nieuwe organisatie, waar binnenkort een kleine 700 mensen werken, ziet erop toe dat burgers, bedrijven en gemeenten de regels naleven en spoort zonodig criminaliteit op.

Het publiek maken van misstanden is een nieuw wapen van de VROM-inspectie in de strijd tegen wetsovertreders, vult Wolters aan. Hij noemt de publicatie van het recente legionella-onderzoek waaruit blijkt dat veel hotels hun gasten niet goed beschermd hebben tegen de gevreesde bacterie. "Hoewel de lijst met betrokken bedrijven anoniem is, is de publiciteit heel effectief. Bij ondernemers gaan er belletjes rinkelen als zij en anderen zoiets lezen. Iedereen is nu met zijn neus op de feiten gedrukt en gewaarschuwd dat hij een risico loopt als er gecontroleerd wordt door de inspectie."

Wolters erkent dat het publiekelijk aan de schandpaal nagelen van wetsovertreders door het noemen van naam en toenaam nog veel effectiever zou zijn. Tot op heden is dat niet toegestaan. "Het strafrecht is in beweging. Waar wij verder kunnen gaan met toestemming van justitie is het mij best. Het vergroot de effectiviteit."

Een onderdeel van de VROM-inspectie is de inlichtingen- en opsporingsdienst waar circa 80 mensen werken. "Zij onderzoeken crimineel gedrag van mensen en bedrijven, zoals bijvoorbeeld de bouwfraude, maar ook het rommelen met 'schone grondverklaringen' en het mengen van asbest in sloopafval om het goedkoper op te ruimen," zegt Wolters. Eind vorig jaar werden bedrijven gecontroleerd op de manier waarop zij hun vuurwerk hadden opgeslagen. "Ondanks alles wat er in Enschede is gebeurd moesten wij toch nog in enkele gevallen vuurwerk in beslag nemen omdat het onjuist was opgeslagen."

Volgens de topambtenaar, die graag zijn bureau verlaat en op pad gaat met 'zijn' inspecteurs, had minister Pronk al kort na zijn aantreden in 1998 gewaarschuwd dat er wat moest veranderen.

"Pronk zei: 'de handhaving is te versnipperd, mensen werken langs elkaar heen. Ze zitten teveel achter hun bureau en moeten weer als cowboys het veld in'," aldus Wolters.

"Het roer is al voor Enschede omgegooid. Burgers en bedrijven vragen om meer handhaving van de regels. 'Weg met de gedoogcultuur', heeft de premier gezegd. Nu we er extra mensen bij krijgen en de inspecties zijn samengevoegd kunnen we meer en beter handhaven."

Burgers kunnen volgens Wolters veel profijt hebben van het meldpunt Lokaal Signaal. "Als de gemeente of provincie, waar de burger eerst moet aankloppen, niet of te traag reageert op misstanden, dan komen wij in actie. Wij kunnen ook niet alles oplossen omdat er soms een rechtszaak loopt of de gemeente wel goede redenen heeft. Een voorbeeld waar onze hulp goed heeft gewerkt was in een gemeente waar vrachtwagens met lpg 's nachts te dicht bij huizen werden geparkeerd. Daar hebben we in overleg met alle partijen een oplossing gevonden." Volgens Wolters voorziet het landelijke meldpunt in een grote behoefte. "Nederlanders willen zoveel mogelijk hun eigen gang gaan en niet te veel merken van de overheid. Maar als er problemen zijn verwachten ze wel hulp van die overheid."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.