CULEMBORG - Salarissen zouden sterker moeten verschillen per regio en bedrijfstak. Waar veel vraag is naar bepaalde werknemers, zouden de lonen sterker moeten stijgen dan in regio's met veel werklozen of bedrijven met weinig vacatures.
Die oproep aan de sociale partners deed Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, gisteren bij de bouwstart van het nieuwe hoofdkantoor van vakbond De Unie in Culemborg.
In Nederland worden steeds meer ondernemingscao's afgesloten. Voor 14 procent van de werknemers geldt nu een bedrijfscao, 1 procentpunt meer vergeleken met vier jaar geleden. "Uit de cijfers blijkt evenwel nog niet dat dit daadwerkelijk leidt tot toenemende verschillen in de lonen", aldus Wellink.
Volgens de bankpresident zijn dergelijke verschillen goed voor de arbeidsmarkt.
"Geholpen door financiële prikkels zullen werknemers eerder geneigd zijn de stap te maken naar een ander soort werk, zo nodig met om- of bijscholing."
Zowel de werkgevers als de vakbeweging is niet onder de indruk van Wellink's oproep. Werkgeversorganisatie VNO-NCW relativeert sterk. "De constatering van Wellink dat er geen of te weinig loondifferentiatie zou zijn, is niet onze waarneming", aldus een woordvoerder. "Loondifferentiatie en decentralisatie zijn natuurlijk wel goed voor de werkgelegenheid en economie."
Volgens bestuurder Rienk van Splunder van vakcentrale CNV loopt Wellink achter de feiten aan. "In de politie-cao wordt bijvoorbeeld van alles per regio geregeld." Hoofdbestuurder Henk van der Kolk van de vakcentrale FNV stelt zelfs dat Wellink zich beter met bankzaken bezig kan houden. "Hij spreekt met weinig verstand over de arbeidsmarkt", stelt Van der Kolk. "Regionale verschillen zijn toegestaan, maar worden in praktijk niet veel toegepast. Dat betekent dat de spanning in arbeidsmarkt niet zo groot is."