en KABOEL/LONDEN - Een heftige strijd tussen rivaliserende krijgsheren in de oostelijke Afghaanse provincie Paktia en een ternauwernood bezworen conflict in het zuidwesten van het land hebben gisteren andermaal aangetoond hoe broos de positie van de Afghaanse interim-regering van Hamid Karzai is.
De strijd in Gardez, ten zuidoosten van Kaboel onder het oog van speciale Amerikaanse troepen, heeft gisteren de Britse premier Tony Blair niet kunnen afhouden van zijn harde 'nee' op Karzai's verzoek meer internationale troepen te leveren.
Karzai smeekt daar al dagen om, in het besef dat plaatselijke conflicten als in Paktia niet door zijn eigen troepenmacht uit de wereld kunnen worden geholpen zonder een nieuwe ronde etnisch geweld te veroorzaken. Nog steeds is lang niet ieder baasje in Afghanistan overtuigd van de noodzaak het land opwaarts te stuwen.
De internationale gemeenschap wil duidelijk niet te diep in de Afghaanse beerput worden gezogen. Voor de Amerikanen geldt dat helemaal. Die hebben in de afgelopen tien dagen complexen van Al-Qaeda in Paktia bestookt. Ze houden zich afzijdig van de huidige strijd, die al aan 43 mensen het leven heeft gekost.
Wat op het eerste gezicht een ordinaire machtsstrijd is, lijkt een voorbode te worden van wat Afghanistan staat te wachten als de internationale troepenmacht (ISAF) deze zomer weer vertrekt. Karzai's macht is beperkt tot Kaboel en daar buiten kan ieder moment een nieuw bloedig conflict uitbarsten.
De strijd rond Gardez komt de Amerikanen heel slecht uit. Die jagen in Paktia nog steeds op Jalaluddin Haqqani, een Taliban-commandant, die in Oost-Afghanistan de dans is ontsprongen en nog over een troepenmacht beschikt, ook van Al-Qaeda-kaders. Haqqani zou zich opmaken voor een offensief.
De strijd in Paktia en de dreiging van Haqqani maken het vrijwel onmogelijk om tussen Kaboel en het zuidelijke Kandahar te reizen. Daar, in het vroegere Taliban-bolwerk, is gisteren voorlopig een punt gezet achter een dreigend conflict met de krijgsheer die in westelijke Herat de scepter zwaait, Ismail Khan. De gouverneur van Kandahar, Agha Gul, heeft het met Ismail Khan op een akkoordje gegooid, na hem eerst met een invasie te hebben gedreigd, omdat zijn roversbenden de weg tussen Kandahar en Herat onveilig maakten.