De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kamer geschokt om
nieuwe schikkingen

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De Tweede Kamer is diep geschokt door een reeks van nieuwe omstreden schikkingen tussen het openbaar ministerie en een viertal bedrijven, dat een strafzaak heeft afgekocht. Minister Korthals (Justitie) maakte gisteren bekend dat het telecombedrijf Versatel drie miljoen euro moet betalen vanwege het om de tuin leiden van de fiscus bij het afwikkelen van personeelsopties. Het grondreinigingsbedrijf Theo Pouw, dat de milieuwet heeft overtreden, kocht verdere vervolging eveneens af.

Al eerder bleek dat er ook deals zijn gesloten met het bedrijf Vos dat vervuilde glycerine heeft geleverd en met Delta Lloyd Bank die belastingfraude in de hand heeft gewerkt.

De VVD-minister uitte gisteren harde kritiek op de handelswijze van het OM bij de deal met Versatel, die vanwege de hoogte van het bedrag het meest in het oog loopt. "De argumenten zijn naar mijn idee niet echt voldoende genoeg om af te zien van een strafzaak", aldus Korthals, die de overeenkomst niet kan terugdraaien, omdat de top van het OM er al in oktober zijn handtekening onder heeft gezet.

De Tweede Kamer vindt de reeks nieuwe schikkingen onverteerbaar. "Het rechtsgevoel van burgers is door deze schikkingen aangetast", aldus CDA-Kamerlid Rietkerk. Volgens PvdA'er Van Oven moet er een einde komen aan de schikkingen. "Dit is een zaak die absoluut uit de hand is gelopen. Gelukkig gelden er nu nieuwe regels voor dit soort schikkingen", zegt Van Oven.

Minister Korthals, die in zijn maag zit met de schikkingen, kreeg enkele weken geleden al de wind van voren in de Tweede Kamer. Het College van Procureurs-Generaal blijkt zich bij het onderzoek alleen gericht te hebben op het bedrijf Versatel en niet op de bestuurlijke top van het bedrijf die verantwoordelijk is voor het verzwijgen van de informatie tegenover de fiscus. "De verwachting bestond dat het niet zou kunnen leiden tot strafrechtelijk bewijsbare zaken van enige importantie," aldus Korthals.

De meeste fracties in de Tweede Kamer hebben hun buik vol van bedrijven en topmanagers, die hun straf ontlopen. Na de Schipholtunnelfraude, wat ook werd geschikt, was al duidelijk dat het openbaar ministerie met aantal bedrijven schikkingen had getroffen waar men niet meer vanaf kon. GroenLinks-Kamerlid Halsema wil dat Korthals zich volgende week verantwoordt voor onder meer de schikking met Versatel.

Volgens het telecombedrijf werden de personeelsopties in 1999 verstrekt, vlak voordat het telecombedrijf een notering kreeg aan de Amsterdamse effectenbeurs. Alle personeelsleden konden van de optieregeling profiteren. "Van de schoonmaker tot de hoogste baas", benadrukt de zegsvrouw.

Over de verstrekte opties hebben de Versatel-medewerkers vooraf belasting betaald. Pas vanaf 2000 bestaat namelijk de mogelijkheid om dit achteraf te voldoen als de opties zijn verzilverd.

De woordvoerster erkent dat de schikking eigenlijk voor rekening van het personeel had moeten komen. "Maar we zullen dit bedrag zeker van het OM terugvorderen als we door de belastingrechter alsnog in het gelijk worden gesteld."

Justitie zag af van de rechtszaak tegen Versatel omdat het beursfonds er financieel beroerd voor stond. Ook had het OM nog tijdrovende en arbeidsintensieve onderzoeken moeten verrichten, zo schrijft de top van het OM.

Korthals vindt eveneens dat het bedrijf Vos, dat Hlf. 500.000 moet betalen, beter vervolgd had kunnen worden, vanwege de fatale gevolgen van de affaire. Op Haïti stierven tientallen kinderen na het drinken van een hoestdrankje, waarin de vervuilde glycerine was verwerkt.

Zie verder De Financiële Telegraaf



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.