De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 30 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Corine Dorland blijft in hart
en nieren mountainbikester

Van onze wielermedewerker

   
 

EERBEEK - In het Belgische Zolder zijn komend weekeinde weer alle ogen op haar gericht. Want Corine Dorland is niet alleen een goede veldrijdster; ze heeft daarnaast ook een bijzondere uitstraling. De 28-jarige Gelderse fungeerde niet voor niets als model voor het weekblad Sportweek. Zondag komt het echter op hele andere zaken aan, beseft Dorland, die vorig jaar in het Tsjechische Tabor verraste met een zilveren medaille bij het WK veldrijden. "Ik teken weer voor een podiumplaats", stelt Corine Dorland realistisch.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 46kb)
Hoewel het gevoel van Corine Dorland meer uitgaat naar het mountainbiken, doet de Eerbeekse schone aankomend weekeinde zeker ook mee in de strijd om de prijzen op het WK veldrijden in het Belgische Zolder.
Op de erelijst van Corine Dorland staan maar liefst tien wereldtitels. Ze behaalde die kampioenschappen bij het fietscrossen, de jeugdsport met de kleine fietsjes, die vooral in de jaren tachtig geweldig populair was. "Na al die successen had ik het wel gezien in die sport. Ik vond er geen uitdagingen meer, omdat fietscrossen niet olympisch is. Bij mijn tiende titel kreeg ik van mijn sponsor een mountainbike en zo maakte ik kennis met die tak van de wielersport. Dat beviel uitstekend en daarom heb ik de overstap gemaakt."

Het viel in het begin beslist tegen, want Dorland was gewend te winnen en dat was er in de mondiale mountainbikesport niet bij. In 1999 behaalde ze pas haar eerste Nederlandse titel en vanaf dat moment ging het internationaal ook beter. Het bood haar de kans zich volledig op haar sport te storten en de resultaten waren er ook naar. "In de winter hield ik mijn conditie op peil met veldrijden. Toen in 2000 voor het eerst een WK voor vrouwen werd gereden, wilde ik natuurlijk graag meedoen. Het viel me mee. Ik eindigde op de achtste plaats."

Toch wil de Eerbeekse van een definitieve overstap naar het veldrijden niets weten. "Als mountainbikester kan ik mijn kost verdienen en dat zit er niet bij het veldrijden nog niet in. Het seizoen is daarvoor te kort en de mannen slokken het overgrote deel van de budgetten van de organisatoren op. Voor de vrouwen rest er een aalmoes. Misschien dat een Wereldbeker voor vrouwen de sport in de goede richting kan duwen, maar ik vind het mountainbiken nog steeds leuker."

Afgelopen zondag werd Corine Dorland in Heerlen vierde, op eerbiedwaardige afstand van de Amerikaanse Alison Dunlap. "Op zich geen verrassing. Zij is wereldkampioene mountainbike. Bovendien is zij een sterke wegrenster, dus we mogen haar zondag bij het WK in Zolder ook op het podium verwachten." Over haar eigen kansen is Dorland enigszins onzeker. "Ik ken het parcours niet. Dat is lastig. Ik hoop in ieder geval dat het niet te koud is en dat de weilanden zoveel mogelijk vermeden worden."

Titelverdedigster Hanka Kupfernagel blijft voor Corine Dorland de grote favoriete, hoewel de Duitse sukkelt met een knieblessure. Uit voorzorg startte ze daarom niet in Heerlen. "Zondag zal ze wel fit zijn, reken maar. Ik moet ervoor zorgen, dat ik in de eerste ronde niet teveel terrein verlies. Ik ben namelijk een 'slow starter'. Als ik de schade kan beperken, kan ik in het tweede deel van de wedstrijd mijn slag slaan. Kupfernagel is te verslaan, dat heeft Daphny van den Brand dit seizoen al twee keer getoond. Iedereen heeft wel eens een mindere dag, dus waarom Kupfernagel niet? Ik ben tevreden met een medaille, maar natuurlijk droom ik ervan dat ik nog eens wereldkampioene word."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 30 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.