door Joost de Haas en Martijn Koolhoven HAARLEM - De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) heeft een Nederlandse beleggingsclub opgerold die zo'n tweeduizend Nederlandse beleggers ernstig heeft gedupeerd. Onder het mom van beleggen in projecten in de Derde Wereld is in Nederland naar schatting zo'n €10 miljoen (ruim Hlf. 20 miljoen) 'opgehaald'.
Terwijl geïnteresseerden geld konden steken in 'goede doelen' werd hun een rendement 'gegarandeerd' van 30 tot 50 procent afhankelijk van de looptijd. Pikant is dat een deel van het geld is verdwenen naar de Amerikaanse gokstad Las Vegas.
|
Rob van der Vaart
|
Geld geven en er zelf nog beter van worden ook! Dat klonk te mooi om waar te zijn en dat is het ook, want waarschijnlijk is iedereen zijn geld kwijt, zo stelt ook de FIOD in zijn eindrapport. Volgens de recherche ziet het er naar uit dat niet veel meer dan €200.000 (Hlf. 440.000) op de plek van bestemming is aangekomen.
Minimaal tweeduizend Nederlanders, waaronder opvallend veel mensen in 't Gooi, hebben het verhaal geloofd en staken duizenden tot honderdduizenden guldens in de projecten.
Gok
Volgens de contracten die zij tekenden zou hun geld naar Las Vegas (VS) gaan en vandaar uit worden belegd in de Derde Wereld.
Dit bleek letterlijk een gigantische gok, want verder dan Las Vegas is het meeste geld nooit gekomen.
In het kader van een grootschalig onderzoek naar de beleggingsfraude, heeft de FIOD/ECD vorig jaar verschillende aanhoudingen verricht, waaronder de drie hoofdverdachten, Jan A. (55) uit Schagen, Anton P. (45) uit Hensbroek en Sander H. (40) uit Almere. Bronnen binnen justitie hebben dat bevestigd.
Het trio zamelde het geld onder de vlag van 'Helping Hands International USA ltd'. Het FIOD-onderzoek richtte zich behalve op deze organisatie vooral op de onderneming Skytell BV, op welke bankrekeningen het geld van de beleggers binnenstroomde. De miljoenen guldens verdwenen vervolgens richting dubieuze bankrekeningen in onder meer Griekenland, Roemenië, de Verenigde Staten en twee vennootschap-vehikels op het Isle of Man.
Johan A. en Anton P. waren in het verleden betrokken bij de in opspraak geraakte beleggingsclub OrpiTon van Arie Stok.
Het onderzoek van FIOD/ECD richtte zich volgens een woordvoerster van de fiscale politie vooral op belastingfraude en overtreding van de Wet Toezicht Kredietwezen voor het illegaal aantrekken van geld van beleggers zonder vergunning. De belangen van de gedupeerde beleggers zijn in het FIOD-onderzoek nog niet meegenomen.
LawWatch
Ondertussen behartigt het juridische recherchebureau LawWatch Nederland in Hoofddorp sinds kort de belangen van de naar schatting tweeduizend Nederlandse beleggers die bij de fraude het schip in zijn gegaan. Volgens directeur Rob van der Vaart ziet het er naar uit dat "in Nederland zo'n twintig miljoen gulden is opgehaald en vervolgens naar privérekeningen is gesluisd. We hebben niet veel meer dan Hlf. 4,5 ton kunnen traceren die inderdaad in de VS is beland. Ze hebben behoorlijk wat geld binnengehaald en de vraag is nu: waar is al dat geld gebleven", aldus Van der Vaart, die zegt: "De reisjes konden niet op: Riga, Zuid-Afrika, Amerika, Hongarije, Las Vegas, etc, etc.", aldus Van der Vaart, die spreekt over 'puur persoonlijke verrijking'.
LawWatch Nederland gaat een stichting oprichten om de belangen van gedupeerde beleggers te gaan verenigen. "Om te kijken of er nog iets van hun centjes terug valt te halen en om gemeenschappelijk aangifte te doen", aldus directeur Van der Vaart. Een deel van de gedupeerde beleggers is door LawWatch Nederland aangeschreven om hen over het slechte nieuws te informeren.
Hoofdverdachte Sander H. zegt dat hij altijd in de overtuiging is geweest dat het geld via Amerika zou worden belegd in projecten voor de 'minderbedeelden' in Derdewereldlanden. Hij zegt: "Ik heb misschien dingen fout gedaan, maar ik heb nooit de intentie gehad mensen te belazeren. We hebben altijd geprobeerd mensen te helpen, iedereen mee te laten genieten."
LawWatch Nederland gaat binnenkort namens de gedupeerde beleggers aangifte doen van valsheid in geschrifte en poging tot oplichting. |