De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 30 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Gele kaart' voor tekorten
van Duitsland en Portugal

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - Eurocommissaris Pedro Solbes (Monetaire Zaken) wil Duitsland en Portugal een officiële waarschuwing geven omdat hun begrotingstekorten dicht in de buurt dreigen te komen van de grens van 3%, die volgens het Verdrag van Maastricht niet mag worden overschreden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
PEDRO SOLBES (Foto: REUTERS)
Als de voltallige Europese Commissie vandaag akkoord gaat met de 'gele kaart' die Solbes wil geven, en daar ziet het wel naar uit, dan zijn Duitsland en Portugal de eerste eurolanden die een publieke tik op de vingers krijgen omdat ze de monetaire stabiliteit in de eurozone in gevaar brengen.

Als de Commissie beide landen veroordeelt, is het medio februari aan de Europese ministers van Financiën omdat formeel te doen. Zij beschikken namelijk over de echte politieke macht om een dergelijke tik uit te delen.

Naast Duitsland en Portugal is ook Italië een twijfelgeval. Maar de Italianen halen het met de hakken over de sloot.

Het Duitse tekort was vorig jaar met 2,6% al veel hoger dan geraamd. Dit jaar gaat het tekort volgens verwachting 2,7% bedragen. Maar dan mag er niet veel fout gaan.

Solbes gaat wat Duitsland betreft niet zover dat hij ook openlijke kritiek heeft op de begroting of bijstellingen eist. Dat het Duitse tekort zo oploopt, is louter het gevolg van de terugval in de economische groei.

Portugal krijgt wel openlijk beleidskritiek van Solbes. Het land gaat namelijk gewoon door met te grote overheidsuitgaven, terwijl de broekriem juist moet worden aangehaald vanwege lagere belastinginkomsten als gevolg van de groeivertraging.

Het is bitter voor de Duitsers dat juist hun land als eerste een waarschuwing krijgt. Duitsland, goed voor eenderde van de euro-economie, heeft nota bene in 1997 aan de wieg gestaan van het zogenoemde Stabiliteitspact. Die overeenkomst dwingt alle eurolanden hun begrotingstekorten af te bouwen en nooit de 3% te overschrijden op straffe van fikse boetes. Duitsland stond op dit 'strakke korset' alvorens de Duitse mark te willen inruilen voor de euro.

Een systeem waarbij eerst een waarschuwing wordt gegeven voordat het echt mis gaat, is volgens analisten wel een signaal aan de markt dat de eurolanden het serieus menen met de begrotingsdiscipline. Ook geeft het volgens hen aan dat de afspraken die zijn gemaakt bij de oprichting van de Economische en Monetaire Unie strak worden nageleefd, ook als de omstandigheden minder rooskleurig worden.

Maar een gele kaart voor Duitsland is ook bepaald geen aanbeveling voor de euro, die de afgelopen week toch al is weggezakt en die internationaal gezien nog steeds een negatief sentiment oproept. De dollar blijft in de financiële wereld toch favoriet.

Duitsland en Portugal gaven gisteren geen commentaar. In beide landen vinden dit jaar verkiezingen plaats en beide centrumlinkse regeringen zijn in verlegenheid gebracht en een schietschijf geworden van de rechtse oppositie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 30 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.