RIJSWIJK/KABOEL - De Nederlandse militairen in Afghanistan zijn de afgelopen dagen voor het eerst bezig geweest met het patrouilleren in het oosten van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. De patrouilles, te voet en per jeep, vinden plaats in een gebied van tien bij vijftien kilometer. Er wordt niet 's nachts gepatrouilleerd omdat dat te gevaarlijk is.
Volgens majoor Quax, de commandant van de Nederlandse eenheid, begint de Nederlandse deelname aan de internationale veiligheidsmacht ISAF eindelijk een beetje te lopen. Nadat de komst van Nederlandse militairen keer op keer werd uitgesteld wegens slechte weersomstandigheden en te grote drukte op de vliegvelden, zitten nu 143 Nederlanders in Kaboel. Er komen er nog zo'n zestig bij.
Quax zegt dat de patrouilles met de Afghaanse politie goed verlopen: "Ze willen graag met ons samenwerken. Zelf hebben ze bijna niets. Geen communicatiemiddelen, zelfs nog geen stoel op het politiebureau. De lokale bevolking kan bij ons aangifte doen van diefstal of roof, wat vooral 's nachts veel voorkomt."
De houding van de Afghanen is vriendelijk, zegt Quax. "Ik heb geen wanklank gehoord. We delen folders uit met in de lokale taal een uitleg over wie we zijn en wat we hier doen."
De Nederlanders zijn begonnen met het inventariseren van mogelijke wederopbouwprojecten in hun oostelijk deel van Kaboel. "Hier is alles naar de knoppen. Dit deel van de stad heeft zeer zwaar te lijden gehad onder de oorlog", aldus Quax. Samen met genisten van andere landen kunnen de twintig Nederlandse genisten binnenkort al gaan beginnen met het opbouwen van schooltjes of het herstellen van infrastructuur als water- en elektriciteitsvoorzieningen.
Ook voor de Nederlanders zelf wordt gewerkt aan het verhogen van het comfort, al blijft dat Spartaans. "We slapen op veldbedden in tenten, maar wel met een harde vloer, en we hebben nu ook verwarming." Overdag is het volgens Quax aangenaam met 13 graden, 's nachts koelt het af tot 5 tot 8 graden onder nul.
De laatste zestig militairen komen naar verwachting deze of volgende week aan in Kaboel. De Nederlandse bijdrage aan de veiligheidsmacht ISAF, die de veiligheid van de Afghaanse interim-regering moet waarborgen, geldt voor zes maanden.
(ANP)