De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 30 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Vredeshandhaving
zonder troepen VS

   
 

WASHINGTON - De Verenigde Staten zullen geen troepen leveren voor de vredeshandhaving in Afghanistan. Een verzoek hiertoe van de Afghaanse leider Hamid Karzai werd gisteren door president George Bush afgewezen.

Wel wil Bush helpen met het opzetten van een nationaal leger voor Afghanistan. "Dat is zelfs beter dan het sturen van vredeshandhavers", zei Bush in Washington tegen Karzai. De interim-premier is de eerste Afghaanse leider die Amerika bezoekt sinds toenmalig president John F. Kennedy in 1963 koning Zahir Shah ontving.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
(Foto: AP)
Bush vertelde Karzai ook dat Amerika de door Groot-Brittannië geleide troepenmacht in Afghanistan zal bijstaan met inlichtingen en logistieke middelen. Bush: "De Verenigde Staten zullen ook in de toekomst de vriend van het Afghaanse volk blijven." Karzai zegde op zijn beurt de Amerikaanse president zijn steun toe in de oorlog tegen het terrorisme. "Deze gezamenlijke strijd moet doorgaan tot het einde", aldus Karzai.

Karzai zal vandaag naar alle waarschijnlijkheid aanwezig zijn in het Huis van Afgevaardigden waar president Bush zijn eerste 'State of the Union' houdt. De toespraak, een soort Amerikaanse variant van de troonrede, zal Bush aan 'drie grote doelen' wijden, zo zeggen medewerkers van de president: de oorlog tegen terrorisme, de landsverdediging en de economie.

Guantánamo

Bush herhaalde gisteren dat de 158 gedetineerden die worden vastgehouden op Cuba vooralsnog niet in aanmerking komen voor de status van krijgsgevangene, maar wel "humaan" worden behandeld. Daarnaast wordt overlegd met de Saoedische autoriteiten over de uitlevering van een aantal Saoediërs. Maandag bevestigde Saoedi-Arabië dat meer dan honderd van de gevangen Afghanistan-strijders op de marinebasis bij Guantánamo uit Saoedi-Arabië komen.

"Wij houden ons aan de geest van de Geneefse Conventies", zei Bush als reactie op de internationale kritiek over de wijze waarop de strijders van Al-Qaeda en de Taliban op Cuba worden vastgehouden. "Zij worden goed behandeld." Toch zijn de personen die worden vastgehouden op Cuba geen krijgsgevangenen, benadrukte Bush. (AP/Reuters)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 30 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.