De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 30 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Bush: Oorlog net begonnen
   
 

WASHINGTON - De oorlog tegen het terrorisme is nog maar net begonnen. Dat heeft de Amerikaanse president George Bush afgelopen nacht in zijn eerste 'State of the Union' gezegd. Bush hield de toespraak, een soort troonrede, in het Huis van Afgevaardigden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Interim-premier Karzai en George Bush (Foto: AP)
Het Witte Huis bracht gisteravond al delen van Bush' speech naar buiten. "Wat we zijn tegen gekomen in Afghanistan bevestigt dat onze oorlog tegen het terrorisme nog maar net is begonnen", aldus Bush. En: "De Verenigde Staten zullen niet toestaan dat 's werelds gevaarlijkste regimes ons bedreigen met 's werelds meest vernietigende wapens."

In zijn rechtstreeks op de tv uitgezonden toespraak verwees Bush naar Irak, Iran en Noord-Korea als landen die proberen massavernietigingswapens te ontwikkelen. Het afwenden van een mogelijke nieuwe aanval op de VS zal voor Bush topprioriteit zijn, zo liet het Witte Huis voorafgaand aan de speech weten. De president haalde ook nieuwe inlichtingen aan die erop zouden wijzen dat 100.000 volgelingen van Osama bin Laden een terrorisme-opleiding in Afghanistan hebben genoten en zich nu schuilhouden verspreid over meer dan zestig landen.

Tal van prominenten waren aanwezig bij de State of the Union, waarin de president ook uitwijdde over zijn economische plannen. De Afghaanse leider Hamid Karzai die gisteren een bezoek bracht aan Washington was naar alle waarschijnlijkheid ook één van de aanwezigen.

Karzai's bezoek was het eerste van een Afghaanse leider sinds 1963. Karzai had Bush gevraagd meer troepen naar Afghanistan te sturen voor het handhaven van de vrede. Dit werd echter door Bush afgewezen.

Wel wil Bush helpen met het opzetten van een nationaal leger voor Afghanistan. "Dat is zelfs beter dan het sturen van vredeshandhavers", aldus Bush.

Bush vertelde Karzai ook dat Amerika de door Groot-Brittannië geleide troepenmacht in Afghanistan zal bijstaan met inlichtingen en logistieke middelen. Bush: "De Verenigde Staten zullen ook in de toekomst de vriend van het Afghaanse volk blijven." Karzai zegde op zijn beurt de Amerikaanse president zijn steun toe in de oorlog tegen het terrorisme. "Deze gezamenlijke strijd moet doorgaan tot het einde", aldus Karzai.

(AP/Reuters)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 30 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.