De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 30 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Overal tv zonder
kabel of schotel

   
 

AMSTERDAM - Alle publieke en commerciële televisiezenders zijn straks overal in Nederland zonder kabel te ontvangen. Eind dit jaar start Digitenne in een deel van de randstad met het uitzenden van digitale televisie. Dan kan je overal in huis, op de boot, camping of de vakantiebungalow televisie kijken.

Het Digitenne consortium heeft vandaag een licentie ontvangen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Deelnemers hieraan zijn KPN Telecom, NOB, Nozema, NOS, de Holland Media Groep (HMG), SBS, Canal+ en Kindernet.

De maandelijkse abonnementskosten (€8,50) zijn lager dan het gemiddelde kabelabonnement.

Digitenne brengt alle goed bekeken zenders.

Als extra wordt een erotisch kanaal geboden. De licentie wordt verleend voor een periode van 15 jaar. Ze geldt voor het uitzenden van digitale ethertelevisie en -radio. Digitenne geeft de televisiekijker een enorme vrijheid. Je hebt er alleen een kleine draagbare decoder voor nodig, een kastje dat luistert naar de naam digibox, alsmede een antenne van slechts 15 centimeter en een smartcard. Een kabelaansluiting of schotel is niet meer vereist.

"Digitenne is straks overal in Nederland te ontvangen", zegt Digitenne-directeur en oud-NOS-topman Bauke Geersing. "Overal waar een televisie of laptop beschikbaar is." Het gefrunnik op de camping met sprietantennes die alleen maar Nederland 1, 2 en 3 tussen de sneeuwbuien door laten zien, behoort tot het verleden. Geersing zegt: "Digitenne staat voor een haarscherpe digitale ontvangst van beeld en geluid. Digitenne zal op termijn ook rijdend tot 140 kilometer per uur zijn te ontvangen in auto of trein. Volvo is al bezig de eerste auto uit te rusten met Digitenne."

Digitale uitzendingen bieden naast een betere beeld- en geluidskwaliteit ook de mogelijkheid om interactieve informatie door te geven. De kijker kan daardoor straks reageren op televisieprogramma's of aanbiedingen, internetten, e-mailen, films bestellen, thuisbankieren en nog veel meer.

In oktober starten de uitzendingen in de gebieden rond de zenders van Haarlem, Amsterdam, Hilversum, Almere en Alphen aan den Rijn. In het voorjaar van 2003 komt de rest van de randstad aan de beurt. In 2004, als de oude analoge etherzenders zijn uitgeschakeld, volgt heel Nederland.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 30 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.