De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 28 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Topman dreigt functie bij Cebeco te verliezen
   
 

ROTTERDAM - Nadat vorig jaar augustus Leo Kooy zijn functie al neerlegde en Wietze Adema tussentijds vervroegd met pensioen ging, dreigt nu ook de voorzitter van Cebeco's hoofddirectie, Herman de Boon, zijn baan te verliezen. Overmorgen moet duidelijk worden of overeenstemming kan worden bereikt over een nieuwe structuur voor de groep. Als de raad van commissarissen haar zin krijgt, verdwijnt de zogenoemde 'topcoöperatie'.

Daarmee verliest de hoofddirectie zijn bestaansrecht, bevestigt voorzitter Henk Tiesinga van Cebeco's raad van commissarissen en De Boon zijn voorzitterschap.

Cebeco Groep is een getrapte coöperatie die al ruim een eeuw de bedrijfseconomische belangen dient van boeren en tuinders. Die laatsten zijn aangesloten bij de lidcoöperaties van Cebeco, die op hun beurt weer deel uitmaken van een 'topcoöperatie'. Het gaat daarbij om tweehonderd werkmaatschappijen, waaronder Aviko (van de frietjes), Plukon en Friki (kip), maar ook het beursgenoteerde handelshuis Kühne + Heitz.

Coöperatie Koninklijke Cebeco Groep behaalde in 2000 een omzet van ruim Hlf. 7,5 miljard, met een winst Hlf. 21 miljoen. Wordt de omzet van de belangrijkste minderheidsdeelnemingen en van de 22 lid-coöperaties erbij opgeteld, dan is Cebeco Groep met een omzet van meer dan Hlf. 15 miljard de grootste coöperatieve groep van ondernemingen in Nederland. Een jaar lang discussieert de groep al over een nieuwe structuur voor Cebeco. Nu zijn de activiteiten van de coöperatie nog op te delen in 'seed' (zaden voor akker- en tuinbouw, weide- en gazongrassen), 'feed' (veevoer, gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, machines en alles wat een boer verder nodig heeft om te produceren), 'food' (van kleine gebakjes als dessert tot een vliegtuigmaaltijd op basis van aardappelen, vlees, eieren, groenten en fruit) en 'projecten' (advisering, dienstverlening en levering van materialen en machines). Gezamenlijk bieden deze ondernemingen werk aan meer dan 11.000 mensen.

Begin oktober 2001 kondigde Cebeco aan zich te willen concentreren op de divisie 'food', 'om het rendement te verbeteren'. Binnen food spreekt de groep inmiddels van drie 'kolommen', erkent Tiesinga: kip-, varkensvlees- en aardappelproducten. "De ombouw naar drie hoofdkolommen vergt strategische investeringen waarvoor het geld bij ons niet voor handen is", aldus de Cebeco-commissaris, die spreekt van: "met een slag om de arm, vijfhonderd miljoen gulden per productkolom" (€227 miljoen). Ook de lidcoöperaties kunnen dergelijke bedragen volgens Tiesinga niet ophoesten.

Voor één van de drie hoofdkolommen wil Cebeco Groep dan ook op zoek naar een partner. Of dat voor 'kip', 'vlees' of 'aardappelproducten' is, moet volgens Tiesinga nog worden besloten. Een ingewijde houdt het er echter op dat Cebeco met kip en vlees door wil en voor aardappelproducten op zoek gaat naar een partner. Volgens dezelfde bron is de koerswijziging niet vrijwillig, maar op aandrang van de banken (waaronder de Rabo). "Er ligt een termsheet, zeg maar een boekwerk met voorwaarden van de banken, waarin zekerheden worden geëist voor leningen ten bedrage van €370 miljoen."

Tiesinga erkent dat de banken eisen stellen. "Alle grote jongens hebben een financier en alle financiers stellen eisen." Maar die eisen gelden níet de huidige financieringsbehoefte, maar de huidige in combinatie met de toekomstige, benadrukt de president-commissaris. Het beeld dat Cebeco Groep noodgedwongen bedrijfsonderdelen moet verkopen, omdat er voor bestaande leningen onvoldoende zekerheden zijn, is onjuist stelt hij met klem. "Een niet-vrijwillige boedelverkoop is niet aan de orde."

De koerswijziging zelf betekent evenmin dat Cebeco Groep nu op zoek gaat naar kopers voor bedrijfsonderdelen. "Voor de werkmaatschappijen verandert er niet zo veel." Alleen de manier waarop ze worden aangestuurd, en de structuur waarin ze opereren, verandert, aldus de commissaris. Als daar tenminste overeenstemming over wordt bereikt.

Directievoorzitter De Boon zal niet dwarsliggen, verwacht Tiesinga, die vóór 1 februari de knopen hoopt te hebben doorgehakt. "Hij vormt geen sta in de weg." Tegelijkertijd moet er "nog wel iets met Herman de Boon worden geregeld". De 15 jaar ervaring van de directievoorzitter kan Cebeco Groep nog goed gebruiken, vindt ook Tiesinga. "Hij kan adviseur worden van de raad van commissarissen en hij zou ook internationale functies voor ons kunnen vervullen."

De Boon zelf wilde dit weekend op zijn mogelijke vertrek geen commentaar geven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 28 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.