door Annemiek Paping UTRECHT - Nederland heeft een schrijnend tekort aan aangepaste woningen met voorzieningen voor gehandicapten. Op korte termijn moeten vele honderden speciale huizen met zorgvoorziening, toezicht en begeleiding worden ingericht.
Inmiddels staan er tienduizenden jonge minder-validen op wachtlijsten voor een onderkomen waar bewoners 24 uur per dag een beroep kunnen doen op assistentie bij het aan- en uitkleden, douchen, eten en drinken of toiletgang.
Woordvoerster M. van Charante van de Gehandicaptenraad benadrukt dat de behoefte onder Nederlanders met een ernstige lichamelijke handicap om zelfstandig te kunnen wonen en leven sterk toeneemt. "De huidige generatie is mondig en laat zich niet in een tehuis wegduwen."
Beperkingen
Verspreid over het land zijn er inmiddels ruim 900 zogenoemde FOKUS-woningen met 24-uurs zorg. "Veel te weinig", meent mevrouw Charante. "Ook gehandicapten willen, als het éven kan, zelfstandig wonen. De bestaande woonvormen leggen hun privé-leven te veel beperkingen op."
Zo'n 5,5 procent van de Nederlandse bevolking is lichamelijk of geestelijk gehandicapt. In totaal gaat het om circa 856.000 mensen, zo blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). "Tweederde van hen is lichamelijk gehandicapt. Gezien de groei van de bevolking zal ook deze groep in omvang toenemen en daarmee ook de vraag naar woningen met een zorgvoorziening, een zeker toezicht en begeleiding", aldus het CBS.
Volgens de Gehandicaptenraad loopt Nederland wat betreft aanpassingen voor gehandicapten ver achter bij bijvoorbeeld de Scandinavische landen. "In Noorwegen, Zweden en Finland is de huisvesting van deze mensen veel beter geregeld. Ze vinden ons hopeloos ouderwets." |