AMSTERDAM - Geen vuiltje aan de lucht leek er in Melbourne voor Tommy Haas op weg naar zijn eerste grandslamfinale. Na een gelijkopgaande strijd tegen Marat Safin in de eerste twee sets (7-6, 6-7) greep hij via een servicedoorbraak het derde bedrijf met 6-3. Bij 0-1 in de vierde set was het echter diezelfde, zomerse lucht, die de Duitser parten zou gaan spelen. De regen gutste plotsklaps uit de hemel en een onderbreking was noodzakelijk om het schuifdak boven de Rod Laver Arena dicht te krijgen. Na de hervatting stond een herboren Safin aan de andere kant van het net. Een Safin, die geen mededogen meer kende met zijn tegenstander en hem in het verdere verloop nog slechts twee games gunde: 6-7, 7-6, 3-6, 6-0, 6-2.

|
Marat Safin (Foto: REUTERS)
|
Een anticlimax voor Haas en voor het publiek, dat zich verheugde op een spannend verloop van de mooiste van de twee halve finales. De Duitser leek in de 'tweede helft' van het duel verlamd; hij veranderde in een 'angsthaas', die zich het spel liet dicteren door zijn ontketende tegenstander. Nu beschikt Safin in tegenstelling tot de zeer degelijke, veramerikaanste Haas over net dat beetje extra, waardoor hij al eens een grandslamtoernooi (US Open 2000) wist te winnen. Hij neemt meer risico's, kan met zijn service meer schade aanrichten en heeft een forehand, die tot de beste van het circuit behoort. Dat hij daar in eerste instantie niet aan toekwam, had Safin voornamelijk aan zichzelf te wijten. Hij moet altijd eerst het gevecht met zichzelf winnen om vervolgens de opponent de voet dwars te kunnen zetten, zo lijkt het wel.
De regenonderbreking hielp Safin in elk geval bij zijn innerlijke strijd en hij kan zichzelf morgen een prachtig verjaardagscadeau geven - hij wordt 22 - door Thomas Johansson in de eindstrijd te verslaan. Daar gaan de experts trouwens ook van uit. Safin heeft ondanks zijn jeugdige leeftijd veel meer ervaring op het hoogste platform van het wereldtennis dan de Zweed, die nog steeds niet gelooft, dat hij in de finale van een grandslamtoernooi staat. De wedstrijd tegen Haas werd dan ook algemeen beschouwd als de finale van de Australian Open 2002, waar de overige wereldtoppers weinig van hebben meebeleefd.
Haas had met een plaats in de eindstrijd in de voetsporen kunnen treden van Michael Stich. Hij was in 1996 op Roland Garros de laatste Duitser die op een grandslamtoernooi om de zege mocht spelen. Haas had na de succesvolle jaren van Stich, Boris Becker en Steffi Graf definitief de nieuwe held van het Duitse tennis kunnen worden, maar op zijn werkelijke doorbraak zal hij nog even moeten wachten.
Hoewel Safin zich in de halve finale tegen de geblesseerde Wayne Ferreira nauwelijks hoefde in te spannen, maakte Haas de meest fitte en geconcentreerde indruk. De hoogst geplaatste speler op de uitgedunde ranking (zevende) had bewondering geoogst met zijn vijfsetters tegen Todd Martin en Roger Federer en de zwaarbevochten viersets-zege op Marcelo Rios. Na zijn beste jaar in 2001, waarin hij vier titels veroverde, maakt hij in Melbourne onder leiding van zijn coach David Ayme een volwassen en uiterst scherpe indruk.
Safin speelde in de vierde ronde een sterke partij tegen Pete Sampras, die hij in 2000 in de finale van de US Open ook al versloeg. Hij wist dat niveau tegen Haas zeker in de eerste twee sets niet te halen. De onberekenbare Rus liep mopperend over de baan en ergerde zich aan zijn eigen spel. Nadat zijn opslag opnieuw was gebroken, vroeg hij een blessurebehandeling aan. Na deze pauze leek hij zich te herpakken en nam Haas zijn service af. Ditmaal won hij de tiebreak. Haas voerde in het derde bedrijf het tempo op. Hij liet zijn opponent net zo lang over de baan lopen tot hij in de fout ging. De regendruppels in de Rod Laver Arena kwamen als geroepen voor Safin. Voor Haas voelde het echter als een koude douche.
Aan het einde wilden mijn benen niet meer", baalde de Duitser, die overweegt de eerste Daviscupwedstrijd tegen Kroatië te laten schieten. "De pauze was niet in mijn voordeel. Ik had het gevoel dat we opnieuw moesten beginnen. Hij was helemaal los. Ik was mijn goede spel kwijt, alles was anders." De winnaar had uiteraard een heel andere kijk op de zaken. "Ik dank God dat het ging regenen", aldus de opgeluchte Safin. "Ik had geen kans gehad als het droog was gebleven. Na de pauze heb ik mijn spel volledig veranderd. Ik ging beter serveren, deed eigenlijk alles beter. Op het einde speelde ik toch nog perfect."