De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 26 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Tevreden gezichten
bij Oranje

Van onze speciale verslaggevers

   
 

PORTO - Nederland stuit in de kwalificatiepoule voor het Europees kampioenschap van 2004 in Portugal op Tsjechië, Moldavië, Wit-Rusland en Oostenrijk. De nummer één van de groep plaatst zich rechtstreeks voor de Europese titelstrijd. De nummer twee speelt beslissingsduels met een nummer twee uit één van de andere negen poules.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (200x246, 13kb)

In de kwalificaties voor het EK van 1996 trof Oranje eveneens Tsjechië en Wit-Rusland. De uitwedstrijden tegen beide landen gingen verloren, waarna Nederland met de grootste moeite tweede werd in de groep. Dankzij een gewonnen beslissingsstrijd in Liverpool tegen Ierland (2-0, twee treffers Patrick Kluivert) plaatste de destijds door Guus Hiddink getrainde ploeg zich alsnog voor het EK in Engeland.

In de kwalificatie voor het WK van 1986 trof Nederland Oostenrijk. Thuis werd het 1-1, uit verloor Nederland met 1-0 door een knullig eigen doelpunt van Michel Valke. Het WK werd niet gehaald. Tegen Moldavië kwam Nederland nog nooit in actie.

Terwijl Nederland gisteren als één van de weinige landen niet door de bondscoach in Porto werd vertegenwoordigd, toonde de zojuist benoemde Dick Advocaat zich in Zeist niet ontevreden. Of het een eenvoudige loting was, werd de bondscoach gevraagd. "Gedeeltelijk is dat zo", erkende hij. Aanvoerder Frank de Boer deelde die mening. "Ik speel liever tegen Tsjechië dan tegen één van de gevestigde landen", stelde de speler van Barcelona. "Oostenrijk was vroeger wel een aardig voetballand, maar is een beetje in het slop geraakt."

De Boer waarschuwde wel voor onderschatting. "Tegen landen als Wit-Rusland en Moldavië kun je het thuis wel heel moeilijk krijgen. Dat hebben we in het verleden al eens ervaren. We zullen geconcentreerd en attent moeten spelen."

In groep drie is Nederland niet het enige land op jacht naar eerherstel. Ook Oostenrijk en Tsjechië verloren, tegen respectievelijk Turkije en België, de play-off voor het WK deze zomer in Japan en Zuid-Korea. Als gevolg daarvan wisselden ook deze landen van bondscoach. Oud-PSV'er Chovanec maakte in Tsjechië plaats voor Brückner, bij Oostenrijk kwam Krankl voor Baric. Hans Krankl nam de gelegenheid te baat mooie herinneringen aan Nederland op te roepen. "In Rotterdam maakte ik in 1974 ooit mijn eerste doelpunt als international tegen Nederland."

Volgens de voormalig topschutter, die nog eens samen met Johan Neeskens bij Barcelona speelde, is Oranje de absolute favoriet. "Nederland is de belichaming van het moderne voetbal", aldus Krankl.

De kwalificatiewedstrijden worden gespeeld tussen september 2002 en oktober 2003. De UEFA heeft twaalf weekeinden voor de duels vrijgemaakt. Op 18 februari overlegt de KNVB in Praag met de tegenstanders over het speelschema.

In de aanloop naar het EK oefent het Nederlands elftal tegen Engeland (13 februari), Spanje (27 maart) en Amerika (19 mei). Waarschijnlijk wordt, nog voor de start van het WK, Mexico aan dat programma toegevoegd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 26 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.