De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 26 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Almere gaat haar bewoners
naar digitale snelweg leiden

   
 

ALMERE - Oud-minister Andriessen (Economische Zaken) lijkt zijn zin te krijgen. Vorig jaar pleitte hij er voor dat elk huishouden in ons land zou moeten worden aangesloten op het glasvezelnet. Pas dan zou internet en allerlei vormen van breedbandige communicatie werkelijk tot ontwikkeling kunnen komen.

De gemeente Almere bekijkt nu serieus de mogelijkheid om al zijn inwoners een glasvezelverbinding naar de digitale snelweg te geven.

De bestaande telefoonlijnen en kabels hebben namelijk domweg te weinig capaciteit om aan de sterk stijgende vraag te kunnen voldoen. Voor bijvoorbeeld videovergaderen, waarbij in twee richtingen enorme snelheden nodig zijn, is zelfs DSL (dat voor het laatste stuk naar de woningen gebruikt maakt van gewone koperen telefoonlijnen) op den duur geen oplossing.

Andriessen was voorzitter van de Internet Society Nederland (ISOC), een commissie die heeft bekeken hoe internet straks een ruimere toepassing kan krijgen. In haar rapport 'Slim graafwerk' concludeerde de commissie dat het niet alleen allemaal veel sneller moet, ook dat het roer drastisch om moet. Er ligt weliswaar al veel glasvezel in de bodem, maar daar profiteert vooral het bedrijfsleven van. Voor particulieren blijft de 'laatste kilometer' een flessenhals in hun verbinding, het stuk kabel tussen bijvoorbeeld een wijkcentrale van KPN en de woning. Dat is veelal nog steeds van koper en dus te traag. Voor een bedrijf als KPN is het economisch niet interessant om daarin verandering te brengen.

De gemeente Almere wil daar wat aan gaan doen. Er werd een adviesbureau ingehuurd, dat moest bedenken hoe zo'n civiele infrastructuur, de verbinding tussen de (glasvezel-)hoofdring en de woning het best gerealiseerd kon worden. Dat plan is nu bijna klaar, zo liet een woordvoerster van de gemeente weten.

De bedoeling is dat in de tweede helft van dit jaar de eerste spade in de grond gaat voor een proefproject in een bestaande wijk van de polderstad. In totaal krijgen daar 2000 woningen een glasvezelaansluiting. Voor de bewoners liggen dan ongekende mogelijkheden in het verschiet. Zaken, waartoe het huidige kabel- en telefoonnet ontoereikend is. Naast het binnenhalen van bijvoorbeeld videobeelden zou het in de toekomst ook mogelijk kunnen zijn om onderling beelden uit te wisselen, bijvoorbeeld als digitale babysit.

Zover is het echter nog niet. Na de vereiste goedkeuringen van de plannen door het gemeentebestuur zal de komende tijd nog worden bekeken welke bedrijven of instanties geïnteresseerd zijn in deelname in de proef. Gedacht wordt onder meer aan coöperaties, verenigingen van huiseigenaren, aanbieders van content (zoals NOS) en internetproviders. Deze zouden zich volgens de woordvoerster moeten verenigen in een stichting (waarin ook de gemeente vertegenwoordigd is), die ook het netwerk zou moeten gaan beheren.

Als de proef slaagt, wil Almere successievelijk de overig wijken gaan 'verglazen'. Wat het allemaal gaat kosten is nog onduidelijk. Wel zal er rekening worden gehouden met toekomstige toepassingen. Zo is het de bedoeling dat er bij het leggen van de holle buizen, waar doorheen de glasvezels worden geblazen, extra buizen de grond in gaan. Is er behoefte aan uitbreiding, dan hoeft de straat dus niet opnieuw te worden opengebroken.

Oud-minister Andriessen schatte vorig jaar in zijn rapport 'Slim graafwerk' dat als 90% van de gezinnen en kleinere bedrijven een glasvezelverbinding zouden krijgen

dat een investering van €5 à €7 miljard zou vergen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 26 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.