De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 26 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Bejaarde ongewild centraal
in Brits gezondheidsdebat

   
 

door Willem Kool LONDEN - De ziekenhuisbehandeling van de 94-jarige Rose Addis uit Londen heeft de Britse gemoederen in vuur en vlam gezet. Over haar rug wordt al dagen een ongekend felle politieke woordenstrijd gevoerd tussen Labour en de Conservatieven over de staat van de Britse gezondheidszorg, de National Health Service (NHS). De verkiezingsstrijd van een jaar geleden verbleekt daarbij zelfs.

Het is voor het eerst dat de nieuwe Conservatieve oppositieleider Iain Duncan Smith van zich doet spreken. Als gevolg van de aanslagen van 11 september had hij tot nu toe geen enkele kans het regeringsbeleid aan de kaak te stellen. Maar sinds deze week is dat totaal veranderd.

Onder aanvoering van Smith vallen de Conservatieven de Labour-regering aan over de slechte service van de gezondheidszorg, het onderwijs en het door stakingen geteisterde openbaar vervoer.

Speerpunt van de aanvallen is de gezondheidszorg. Aanleiding is de behandeling van de hoofdwond van de gevallen bejaarde Rose Addis in het Noord-Londense Whittington ziekenhuis. Zij speelt onbewust van alle commotie een hoofdrol.

Niet gewassen

Haar familie stelt dat de 94-jarige twee dagen lang in de Eerste Hulp aan haar lot is overgelaten. Zij zou geen schone kleren hebben gekregen, geen bed in een kamer hebben gehad en ook niet zijn gewassen waardoor haar gezicht en handen onder het bloed bleven zitten.

De familie was hierover zo ontzet dat zij naar de Londense krant Evening Standard stapte om haar beklag te doen.

Omdat minister Alan Milburn van Gezondheidszorg niet op de klachten wilde reageren, stapte de 72-jarige dochter van Rose Addis - "zelfs een hond wordt beter verzorgd" - naar haar vertegenwoordiger in het Britse parlement. En dat was toevallig Iain Duncan Smith. Hij attaqueerde woensdag in ongemeen harde bewoordingen premier Tony Blair tijdens het vragenuurtje in het parlement, waarna de hel losbarstte over deze persoonlijke zaak. Het ziekenhuis had hij niet om weerwoord gevraagd.

Blair verdedigde het ziekenhuis en kwam met privé-gegevens van Rose Addis naar buiten. De premier en in zijn spoor ziekenhuisdirecteur professor dr. Trevor Campbell-Davis meenden dat van een slechte behandeling geen sprake was. De hoogbejaarde vrouw zou goed aan haar verwondingen zijn geholpen, maar wilde niet door de donkere verpleegsters worden gewassen of verschoond. Zij beschuldigden Rose Addis zonder het hardop te zeggen van racisme. Ook zou de familie pas twee dagen na de ziekenhuisopname hun moeder en grootmoeder hebben opgezocht. Met andere woorden: zij hadden de bejaarde in de steek gelaten.

Iain Duncan Smith sprak daarop van "een lastercampagne" jegens de familie. Alle partijen beschuldigen elkaar. Een oplossing lijkt niet in zicht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 26 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.