De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 26 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Gekrakeel in EU
over conventie

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De 'conventie', een praatgroep die een nieuwe ronde hervormingen van de Europese Unie moet voorbereiden, is nog niet eens van start gegaan, maar er is nu al ruzie over de kosten en wie er aan mee mag doen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Gianfranco Fini (Foto: AP)
Maandag gaan de Europese ministers van Buitenlandse Zaken een robbertje vechten over de eis van de Italiaanse premier Berlusconi, die zijn vice-premier Gianfranco Fini als vertegenwoordiger naar de conventie wil afvaardigen.

Probleem is dat Italië al één van de twee vice-voorzitters van de denktank levert in de persoon van ex-premier Amato. Tijdens de EU-top van Laken is eind vorig jaar besloten dat elke regering maar één afgevaardigde mag sturen. Als Berlusconi zijn zin krijgt, dicteert de logica dat België ook een extra vertegenwoordiger krijgt aangezien ex-premier Jean-Luc Dehaene de andere vice-voorzitter is.

Bovendien zijn de politieke ideeën van Fini omstreden. Met name Nederland, Zweden en Duitsland hebben moeite met een deelnemer die tot voor kort Mussolini "de grootste Italiaanse staatsman van deze eeuw" noemde. Berlusconi, die maandag zelf in zijn hoedanigheid als waarnemend minister van Buitenlandse Zaken naar Brussel komt, heeft al gezegd dat Amato zal sneuvelen als Italië maar één man mag sturen. Maar waarschijnlijk krijgt hij zijn zin en mogen beiden blijven.

Riant

De rel rond het salaris van conventievoorzitter Giscard d'Estaing is inmiddels gesmoord. De EU-ambassadeurs hebben besloten dat de Franse ex-president geen salaris krijgt maar wel een riante onkostenvergoeding van naar verluidt duizend euro per dag. Giscard vroeg een salaris van 20.000 euro per maand plus een luxe suite in een hotel en een staf van twaalf personen. Hij zou daarmee meer verdienen dan commissievoorzitter Prodi, terwijl Giscard thuis een uitkering geniet als voormalig president en zijn loon heeft als parlementariër.

Dehaene heeft gisteren laten weten dat hij geen cent vraagt voor zijn werk als vice-voorzitter. De Belgische ex-premier beschouwt de functie als een erebaan en wil alleen zijn onkosten vergoed krijgen. Dehaene verdient tegenwoordig de kost als burgemeester van Vilvoorde. Hij bekleedt ook enkele commissariaten.

De conventie moet eind februari van start gaan en zal één tot anderhalf jaar lopen. Het meer dan honderdkoppige gezelschap omvat afgevaardigden van de regeringen, nationale parlementen, het Europees Parlement, de Europese Commissie en de EU-kandidaatlanden.

Nederland stuurt oud-minister Hans van Mierlo, Tweede-Kamerlid Timmermans en senator Van Eekelen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 26 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.