De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 24 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Turken te sterk
voor Oranje

Van onze basketbalmedewerker

   
 

DEN BOSCH - Het Nederlands basketbalteam heeft ook zijn vierde kwalificatieduel voor de EK verloren. In een uitverkochte sporthal De Maaspoort in Den Bosch, voornamelijk bevolkt door superenthousiaste Turkse fans die voor een fantastische ambiance zorgden, verloor Oranje eervol met 73-89 van de Europese nummer twee Turkije.

Maar wat een verschil met de wedstrijden in november. Doordat Peter van Paassen en Marcel Huybens zich ditmaal wél beschikbaar hadden gesteld, had Nederland weer de inside-dreiging en reboundkracht die het in november ontbeerde. Turkije liet met vaak oogstrelend basketbal zien dat het niet voor niets afgelopen zomer de finale van de EK had gehaald.

Toch duurde het lang voordat de veronderstelde superioriteit in de score tot uiting werd gebracht. Telkens namen de bezoekers, die feitelijk een thuiswedstrijd speelden, een schijnbaar beslissende voorsprong die vervolgens door een fel vechtend Nederland weer teniet werd gedaan. Het waren voornamelijk de inside-spelers die Oranje voortstuwden. Een sublieme Marcel Huybens, hij werd topscorer met 20 punten, bevestigde ten overvloede zijn klasse en vorm van de laatste weken. Hij manoeuvreerde zich voortdurend op intelligente wijze in kansrijke positie onder de borden, waarna hij de passes van zijn teamgenoten dankzij zijn weergaloze techniek tegen een hoog percentage wist te verzilveren. Hij kreeg steun van zijn collega-centers Paul Vrind en Peter van Paassen, die zich onderscheidden met 17 en 11 punten.

Het probleem van Nederland lag, zowel verdedigend als aanvallend, aan de buitenkant. De Turken hadden hun verdediging afgestemd op spelverdeler Vincent Krieger die in de voorgaande duels veel indruk had gemaakt. Krieger kreeg te maken met een verdediger die een kop groter was en zich alleen om hem bekommerde. Dat haalde de angel uit de Nederlandse aanval, waardoor ook de schutters niet echt aan bod kwamen. En als dat gebeurde, bleken ze geen van allen in de wedstrijd te zitten.

Turkije behield steeds het initiatief door Harun Erdenay (26 punten), een speler van Europese topklasse die vanuit alle standen wist te scoren. Dat was hard nodig, want Nederland bleef aandringen. Tot 65-67 was er nog van alles mogelijk, maar een simpele vangfout van Jos Fredericks was de inleiding van de instorting van zijn ploeg. De Turken plaatsten een 0-14 tussensprint op weg naar de geflatteerde winst. Okur (17 p.) en Besok kwamen voor de gasten tot 17 en 16 punten.

De Nederlandse basketbalbond NBB gaat harder optreden tegen clubs die hun spelers niet willen vrijgeven voor het Nederlands team. De bond dreigde deze week de Duitse club Magdeburg met een fikse boete, omdat zij international Peter van Rij verbood mee te doen aan het EK-kwalificatieduel van gisteren tegen Turkije. De NBB wees Magdeburg op de nieuwe regels van de internationale bond FIBA, waarna de club Van Rij toch maar liet afreizen naar Den Bosch. De NBB heeft in eigen land deze mogelijkheden niet. De bond schorste dinsdag Angelo Flanders van Ricoh Astronauts voor twee competitieduels, omdat hij zich zonder geldige reden afmeldde. De NBB bezint zich wel op nieuwe, strengere regels. Doel is de waslijst aan afzeggingen die nu voor elke interland aan de orde is, voortaan te voorkomen. De directeur zegt dat de bond zich de opstelling van Astronauts-coach Ton Boot heeft aangetrokken. Boot verbood zijn speler Flanders in Oranje te spelen. Hij vindt het team nu een "speeltuinvereniging met nul belang." "We hebben zijn hartekreet verstaan en willen de schouders eronder zetten."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 24 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.