De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 24 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Sjeiks ontdekken
wielerpeloton

   
 

AMSTERDAM - In de internationalisering van de wielersport lijkt deze week een belangrijke stap te worden gezet. De wielerronde van Qatar wordt na drie etappes al een enorm succes genoemd. De renners zijn lovend enthousiast over de eerste wedstrijd in het Midden-Oosten. Gistermiddag heeft zich ook Faisal Humaid Al Qassimi, president van de wielerbond van de Verenigde Arabische Emiraten bij Tour de France-organisator Jean-Marie Leblanc gemeld met het verzoek of er ook in zijn land het komende jaar een meerdaagse wielerwedstrijd kan worden georganiseerd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 31kb)
De renners zijn onderweg van Al Kharab naar Doha, terwijl de kamelen op de voorgrond alleen aandacht voor elkaar lijken te hebben. Na drie etappes in de Ronde van Qatar begint het wielrennen voet aan de grond te krijgen bij de Arabieren. (Foto: EPA)
In Qatar staan diverse grote profploegen aan de start en over de brede wegen door de woestijn bemoeien wereldtoppers als Jan Ullrich, Laurent Jalabert, Johan Museeuw en onder meer Frank Vandenbroucke zich met het dagelijkse strijdgewoel. "Ik heb lang getwijfeld of het wel een goed idee was om deze wedstrijd te rijden", geeft Museeuw eerlijk toe. "Het is toch een enorme verplaatsing naar Qatar en je moet afwachten hoe de omstandigheden zijn. Zeker na de gebeurtenissen van 11 september zag ik het niet zo zitten om hier te starten. Maar ik ben blij dat ik hier ben. Het is er ideaal. De temperatuur schommelt tussen de twintig en vijfentwintig graden Celsius."

De renners kijken zich in het sjeikdom de ogen uit. De finish is iedere dag in de hoofdstad Doha, terwijl het zeer luxueuze Sheraton-hotel, waar het hele peloton in gehuisvest is, op loopafstand ligt. "Een fantastisch hotel met alle faciliteiten. Zelden heb ik dit meegemaakt", aldus Telekom-ploegleider Rudy Pevenage. De startplaatsen verschillen per rit. Zo werd er een dag in het fort van Al Zubarah gestart, terwijl er ook een rit begint in een heus kamelenstadion. Bij de start van een rit hadden enkele plaatselijke sjeiks de hele straat met Perzische tapijten bedekt. Over de beveiliging van de route hoor je niemand klagen. Slechts een keer moest het peloton in de remmen. Dat kwam omdat een kudde dromedarissen ineens de weg overstak.

Veldrijden moet een olympische sport worden. Om die lobby kracht bij te zetten, wordt de komende zomer op het circuit van Zolder een cyclocross om de Grote Prijs Eric de Vlaeminck verreden. Omdat de groei van het veldrijden stagneert, zou de discipline gebaat zijn bij een olympische status.

Ronde van Qatar. Derde etappe Al Kharab-Doha: 1. Wilhelms (Dui) 179 km in 4.26.37, 2. Andersen (Den), 3. Capelle (Fra),7. Kemna (Ned).

Klassement: 1. Pagliarini (Bra) 10.14.27, 2. Bäckstedt, 3. Nazon (Fra) 0.01, 4. Wilhelms 0.02, 5. Kemna 0.06, 6. Andersen, 9. Van Velzen (Ned) 0.07.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 24 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.