De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 24 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Rus jongste wereldkampioen
schaken ooit

   
 

door Lex Jongsma AMSTERDAM/MOSKOU - Hij is de jongste wereldkampioen, die het schaakspel ooit gekend heeft. Hij is nu achttien jaar, deze man uit de Oekraïne, die al in zijn prille jeugd als wonderkind de schaakwereld heeft verbaasd. Helemaal onverwacht komt deze toch wel sensationele overwinning niet, maar wel veel vroeger dan iedereen of bijna iedereen gedacht had. Men achtte zijn tegenstander Vassily Ivantsjoek, eveneens uit de Oekraïne, toch wel zo geniaal, langzamerhand ook zo ervaren en zo'n geroutineerde matchspeler, dat hij geacht moest worden deze klus te kunnen klaren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Ponomariov is de jongste wereldkampioen die het schaakspel ooit gekend heeft. (Foto: AP)
Het betrof een match van acht partijen (en dat blijft natuurlijk een uitermate magere aftreksel van de vroegere matches van 20 of 24 partijen), die vanaf 16 januari in Moskou gespeeld werden. We zijn in de zevende partij blijven steken, want bij de stand 4,5-2,5 voor Ponomariov is de titel aan hem. In zo'n situatie wordt de laatste partij dan nooit meer gespeeld.

De klap viel in deze korte match eigenlijk al in de eerste partij. Ponomariov zette toen zijn tegenstander eigenlijk nogal voor schut, metselde hem volkomen in en deze ook morele en psychologische klap is Ivantsjoek niet te boven gekomen. Zijn tweede verliespartij bezegelde zijn lot. Hij had die partij (met zwart) kunnen winnen, stond een pion voor en verprutste de zaken jammerlijk. Daarna was hij gebroken en de zevende en laatste partij werd een demonstratie van het kunnen van Ponomariov.

Dit FIDÉ-kampioenschap is het laatste van de jaarlijks gespeelde knock-out kampioenschappen. De volgende knock-out titelmatch zal pas in 2003 plaatsvinden, dus de nieuwe kampioen kan een ruim jaar van de weelde van de titel genieten. Of deze formule gehandhaafd zal blijven, lijkt niet eens een vraag, maar een zekerheid. In die zin dan, dat de knock-out wereldkampioenschappen nu toch wel bewezen hebben niet te voldoen. Niets tegen Ponomariov, maar de willekeur in zo'n krachtmeting is toch werkelijk te groot.

ZETTENVERLOOP

De zevende en laatste partij: Wit Ponomariov en Zwart Ivantsjoek. 1. e4, Pf6 2. e5, Pd5 3. d4, d6 4. Pf3, Pc6 5. c4, Pb6 6. e6, fxe6 7. Pc3, g6 8. Le3, Lg7 9. h4, 00 10. h5, e5 11. d5, Pd4 12. Pxd4, exd4 13. Lxd4, g5 14. Lxg7, Kxg7 15. h6 schaak, Kg8 16. Dd2, e5 17. Th5, g4 18. Dg5 schaak, Dxg5 19. Txg5 schaak, Kh8 20. Tg7, Tf6 21. Txc7, Txh6 22. b4 en in deze voor wit buitengewoon goede, zo niet gewonnen stelling, nam Ponomariov genoegen met remise.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 24 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.