De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 24 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  KNGU keelt ritmische gymnastiek
   
 

LAREN - De laatste brief gaf de doorslag. Althans de toonzetting. Die viel compleet verkeerd. Toen het schrijven nog eens mondeling werd toegelicht door het bondsbestuur van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) in een onderlinge vergadering was de maat helemaal vol voor de zeven leden van de productgroep ritmische gymnastiek. De voorzitster van de productgroep, Jolanda Sap: "Halverwege de vergadering hebben we een schorsing aangevraagd. Tien minuten samen op de gang was voldoende voor een unaniem besluit: opstappen, met z'n allen. De manier waarop de KNGU met de ritmische gymnastiek omspringt, én met haar vrijwilligers, kan niet." Oorzaak van het geschil: de KNGU ziet sinds twee jaar voor de ritmische gymnastiek in Nederland alleen maar een rol weggelegd als breedtesport en vindt de productgroep die het technisch beleid maakt en uitvoert, de wedstrijdkalender opstelt, juryleden aanwijst en verenigingen begeleidt, veel te topsportgericht. Diezelfde productgroep heeft sinds een jaar - na twaalf maanden speuren voor iemand met de juiste kwaliteiten - zelfs een bestuurslid vrijgemaakt voor de breedtesport. "Het zat dus wel snor met onze bedoelingen de RG in de breedte te benaderen", aldus Sap.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (213x284, 8kb)
Jolanda Sap
De Larense bereikte in een ver verleden de 17e plek op een Europees kampioenschap. Daarna was ze jurylid, met ettelijke WK's en de Olympische Spelen van Barcelona (1992) en Atlanta (1996) als hoogtepunten. De laatste vijftien jaar combineerde ze het internationale juryschap met diverse functies binnen de KNGU. Sap: "Hoewel ik het leuk zou vinden als Nederland in de RG mondiaal zou meedraaien, ben ik niet achterlijk. Je trekt hier in Nederland niet eventjes een blik topgymnastes open. Het is dan ook prima dat we ons richten op de breedte. Twee jaar terug was dat echter nog niet zo. Er was potentieel voor de top. Daar is door de bond echter niet zuinig mee omgesprongen. Als je dan besluit je beleid van topsport naar breedtesport te wijzigen, moet je niet verwachten dat je een dergelijke verandering in twee jaar voltooid hebt."

Hoe de RG er twee jaar geleden bijstond? Niet zo best eigenlijk. Nog een jaar eerder was het allemaal wel heel erg florissant. Een overvloedige handvol gymnastes trainde ongeveer dertig uur per week in Rotterdam op het nationale RG-trainingscentrum. De contouren van een heus team werden steeds helderder. Maar het noodlot sloeg toe. Ziekte, blessures, onderlinge ruzies, onmin met trainers. Sap: "Problemen zijn er om opgelost te worden. De bond had er een ander idee over: opdoeken die handel. We zijn minimaal een half jaar bezig geweest met de ontmanteling van het centrum in Rotterdam. Nederlands kampioene Emmy van Montfoort viel bijvoorbeeld in een diep gat, had haar hele toekomst al uitgepland en kon opnieuw beginnen. Dergelijke meisjes konden we niet laten stikken.

Vervolgens moesten we ons oriënteren op de nieuwe koers van de KNGU. Weet je wat voor hels karwei het is capabele vrijwilligers te vinden, die voor onbepaalde tijd onbezoldigd vele uren bijklussen naast hun eigen werk? En wij hadden het gewoon voor elkaar. Zeven man sterk stak dagelijks de hoofden bij elkaar. De laatste maanden begon het echt te lopen zoals de KNGU wenste. Maar dat was blijkbaar niet voldoende. Volgens de bond hadden we al veel meer bereikt moeten hebben."

KNGU-bestuurslid Wil Uijlenbroek, die op de jaarvergadering met de verenigingen ook nog eens moest bekennen dat de organisatie van de wereldkampioenschappen ritmisch gymnastiek voor het jaar 2003 teruggegeven worden aan de internationale turnfederatie (FIG) wegens gebrek aan sponsors: "We vonden de progressie van de productgroep inderdaad veel te gering. Na de olympische cyclus in het jaar 2000 was er niet veel meer over van de topsportaspiraties van de gymnastes. Ook bij de verenigingen vonden wij te weinig animo. De kosten om de RG op topsportniveau in leven te houden, zouden gewoon te hoog worden. Daarom legden wij steeds de nadruk op een koerswijziging. De productgroep had zich meer moeten conformeren aan het beleid van de bond. Ook al zijn het vrijwilligers. Ze hadden die omslag sneller moeten maken."

Uijlenbroek ontkent dat hij zich in de vingers snijdt met het laten weglopen van de productgroep. "Beleidstechnisch staat alles prima op de rails. Het komende half jaar is geregeld: wedstrijden, jurering, zalen. We gaan gewoon zo snel mogelijk op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Tot de zomer zal een interim-productgroep de zaken waarnemen."

Sap: "Het is tegenwoordig niet zo dat je de vrijwilligers van de straat afplukt. En helemaal niet als je het over een extra dagtaak hebt. Daar moet je gek voor zijn. Dat waren we: gek van ritmische gymnastiek. Of de KNGU weer zo'n groep fanaten vindt, is de vraag. Zo niet, dan is de RG vanaf de zomer in grote problemen. Dan is er namelijk helemaal niks meer geregeld."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 24 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.