De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 24 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Van Gaal verguld
met troostprijs

   
 

PAPENDAL - De kloof tussen droom en daad kon niet beter in beeld worden gebracht. De doelstelling was wereldkampioen worden, maar bij zijn laatste optreden als KNVB-medewerker stond ex-bondscoach Louis van Gaal niet met de Wereld Cup maar met manchetknopen en een kistje wijn op het podium. Cadeautjes van de Nederlandse jeugdtrainers die Van Gaal daarmee wilden bedanken voor zijn grote betrokkenheid bij het jeugdvoetbal. Van Gaal reageerde verrast, want sinds hij faalde in zijn hoofdopdracht, is hij meer met hoon dan met geschenken overladen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 8kb)
Louis van Gaal: "In het voetbal moet je de kansen die komen nooit voorbij laten gaan. Ik heb gefaald, maar het wél gedaan."
De waardering van de jeugdtrainers, die zich voor de zogeheten Coachdag in het Nationaal Sportcentrum hadden verzameld, is niet verwonderlijk gezien de activiteiten die Van Gaal als technisch directeur op het gebied van het jeugdvoetbal heeft ontwikkeld. Op instigatie van Van Gaal wordt de komende jaren een omslachtig plan voor het jeugdvoetbal - getooid met de ronkende titel Masterplan Jeugdvoetbal - uitgevoerd, dat een verdere ontplooiing van jonge voetballers beoogt. In ieder geval levert het extra werkgelegenheid op voor de jeugdtrainers, waarvan er meteen al 37 als regiocoach aan de slag zijn gegaan.

Met als publiek 450 jeugdtrainers van zowel prof- als amateurclubs, alsook collega's uit het meisjesvoetbal en futsal keek Van Gaal in een openingswoordje terug op hetzelfde evenement een jaar eerder. "Toen stond ik hier ook. In het officiële KNVB-tenue met oranje stropdas. Vol verwachting was ik toen over wat het jaar zou gaan brengen. Nu is alles anders. Of lijkt alles anders, dat is de vraag. September was desastreus. Maar meer om de ramp in New York, dan om de deuk die het Nederlandse voetbal heeft opgelopen. Dat is en blijft een momentopname."

Uit alles bleek dat Van Gaal zijn laatste dag in stijl wilde afsluiten. En dus sprak hij zijn gehoor toe alsof hij een peloton onwillige dienstplichtigen voor zich had. Met als opvallende conclusie van zijn als donderspeech gebrachte verhaal dat "de positie van het Nederlandse voetbal het afgelopen jaar niet achteruit, maar misschien wel vooruit is gegaan. De KNVB heeft er 15.000 leden bij gekregen. En we hadden er al zoveel. Dat geeft aan dat je nooit moet spreken over één jaar, één wedstrijd, één moment."

Waarna Van Gaal zich naar een trainingsveld spoedde, om daar door luidsprekers een wedstrijd tussen het Nederlands elftal van spelers onder de 17 en de A1 van Vitesse te coachen. Het stemgeluid van de gewezen bondscoach schalde luidkeels over Papendal. Regelmatig legde Van Gaal het spel stil om aan zowel de spelers op het veld, als de trainers aan de zijlijn uitleg te geven over onder meer het belang van een snelle omschakeling. Van Gaal was helemaal in zijn element en diep in zijn hart zou hij wellicht iedere wedstrijd op deze manier willen coachen om zo nog meer controle op het spel te hebben.

Voorlopig echter coacht hij een tijdje helemaal niet. "Met mijn vrouw heb ik afgesproken dat ik nu een paar maanden vakantie ga houden. Voorlopig trek ik me terug in mijn huis in Sitgès. Het kán dat ik een 'sabbatical year' neem. Maar ik heb de ambitie om nog bij een topclub te trainen. Als er aanbiedingen komen, moet dat van een club zijn die bij mij past. Waar met korte lijnen wordt gewerkt."

Om daar aan toe te voegen: "In het voetbal moet je de kansen die komen nooit voorbij laten gaan. Dat heb ik ook niet gedaan toen Oranje kwam. Ik ben daarvoor niet opzij gegaan, ook al wilde ik eigenlijk een sabbatical year nemen. Ik heb gefaald, maar het wél gedaan."

En zo kwam tijdens een dag, die geheel in het teken van het jeugdvoetbal diende te staan, de mislukte WK-missie telkens weer om de hoek kijken. Zelfs bij het trainingspartijtje. Vijf minuten voor tijd voegde Van Gaal zijn ploeg toe: "Je mag het niet meer uit handen geven, zoals het Nederlands elftal, dat tegen Portugal vlak voor tijd nog met 0-2 voorstond."

De reactie van een toekijkende trainer: "Als hij dan nu maar geen foute wissels doet."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 24 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.