De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 24 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nederland hoeft minder
ESF-geld terug te geven

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - Nederland hoeft uiteindelijk toch minder dan ruim €200 miljoen (Hlf. 447 miljoen) terug te betalen aan de Europese Commissie wegens misbruik van subsidies in het kader van het Europees Sociaal Fonds (ESF). Vorig jaar liet de Europese Commissie weten dat Nederland op oneigenlijke gronden geld had losgepeuterd uit het ESF en dat ze de verkeerd gebruikte werkgelegenheidssubsidies wil terughebben.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 10kb)
Melkert kan nu met des te meer ijver aan verkiezingscampagne beginnen. (Foto: ANP)
De Nederlandse regering noemde het bedrag meteen te hoog en ook een onderzoekscommissie onder leiding van oud-president Koning van de Algemene Rekenkamer kwam tot die conclusie. Nederland zou €32 miljoen (Hlf. 70 miljoen) moeten terugbetalen. De Commissie vroeg Nederland daarop met tegenargumenten te komen.

Volgens topambtenaar Quintin van de Europese Commissie is ons land nu inderdaad met nadere informatie en nadere uitleg gekomen en daaruit zou blijken dat in elk geval niet de hele €200 miljoen onterecht is uitbetaald. Binnen drie weken valt de beslissing over het eindbedrag dat Nederland dan wel moet terugbetalen. Mevrouw Quintin, directeur-generaal Sociale Zaken bij de Commissie, wil nog geen bedrag noemen.

Ook in Nederland houdt men de kaken stijf op elkaar totdat de affaire waarmee het lelijk in haar maag zit uit de wereld is. Minister Vermeend (Sociale Zaken) wil niet zeggen welke aanvullende informatie Nederland naar Brussel heeft gestuurd.

De zaak ligt extra gevoelig omdat te ruim zou zijn genoten uit het ESF-fonds in de periode 1994-1996, toen beoogd PvdA-premier Ad Melkert minister van Sociale Zaken was. Hij was toen politiek verantwoordelijk voor de fouten die zijn gemaakt bij de besteding. Het feit dat de claim nu toch in elk geval lager lijkt uit te vallen ontlast de huidige PvdA-leider Melkert, die nu met des te meer ijver de verkiezingscampagne in kan. PvdA-europarlementariër Van Hulten noemde de mededeling van Quintin gisteren "goed nieuws". Hij wees erop dat Nederland ook een veroordeling tot een geringere terugbetaling nog altijd kan aanvechten bij het Europese Hof, maar het gaat er steeds meer op lijken dat de zaak in der minne wordt geschikt.

Het ESF is één van de vier EU-structuurfondsen, die bedoeld zijn om achtergebleven regio's vooruit te helpen. Deze begrotingsperiode heeft het ESF €60 miljard te besteden.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 24 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.