De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 24 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Gedwongen reorganisatie
heeft mijn jaar verpest'

   
 

HOOFDDORP - Hoe vaak wordt over topmensen niet gezegd dat het kille saneerders zijn, die werknemers ontslaan zoals het ze uitkomt? Dat geldt echter niet voor bestuursvoorzitter Jack McMaster van KPNQwest. De Amerikaan ligt er nu nog wel eens wakker van dat hij afgelopen oktober moest aankondigen dat ruim 400 medewerkers KPNQwest gedwongen dienden te verlaten vanwege de plotseling ingezakte vraag naar datacommunicatiediensten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 11kb)
JACK MCMASTER ...marktsituatie blijft onzeker... (Foto: KPNQwest)
"Voor mij was het een moeilijke, teleurstellende en ook trieste beslissing om deze uitstekende medewerkers de deur te moeten wijzen. Iedereen begreep echter dat we onze kosten moesten terugbrengen om te kunnen overleven. Maar het heeft binnen ons bedrijf de moraal van medewerkers aangetast die collega's zagen verdwijnen. En het heeft ook mijn jaar verpest", vertelt hij.

McMaster heeft zich daarom voorgenomen voortaan nog beter op de markttrend te letten. "Achteraf vraag je je af: Hadden we de terugval niet eerder kunnen zien aankomen? En hadden we daar niet beter op kunnen inspelen door tijdig te stoppen met het aannemen van nieuw personeel?"

De dip in de vraag naar datacommunicatiediensten is veroorzaakt door de recessie in de Verenigde Staten en de eveneens afzwakkende economische groei in Europa. Volgens McMaster heeft ook de nasleep van de terroristische aanvallen op de VS gezorgd voor grote terughoudendheid bij ondernemingen om meerjarige contracten af te sluiten. "Direct na 11 september bevroor de markt volledig. Geen enkel bedrijf durfde nog grote overeenkomsten voor datanetwerkdiensten af te sluiten. In november en december stabiliseerde de markt gelukkig weer. Maar de marktsituatie is onzeker gebleven."

Ondanks de lastige omstandigheden wist KPNQwest de omzet op te schroeven van €461 miljoen in 2000 naar circa €800 miljoen in 2001. Volgens McMaster komt dat vooral doordat zijn onderneming na het wegvallen van diverse concurrenten meer netwerkcapaciteit is gaan verhuren aan telecombedrijven.

"Sommige mensen vertellen me echter dat we ons meer hadden moeten richten op retail (verhuren van netwerkcapaciteit aan zakelijke klanten, red.) in plaats van wholesale (verstrekken van netwerkcapaciteit aan telecombedrijven, die het vervolgens weer doorverhuren, red.). Maar dat ben ik niet met ze eens. Hadden we onze resultaatdoelstellingen dan niet moeten nakomen?", vraagt McMaster zich af. "Overigens blijft het wel ons uiteindelijke doel om 75% van onze activiteiten uit retail te halen, en 25% uit wholesale."

McMaster gaat ervan uit dat 2002 wederom een moeilijk jaar zal worden. "Maar het zal niet zo lastig zijn als 2001. Het wordt vooral een onzeker jaar. Iedereen gaat ervan uit dat de economie in de VS en Europa zal aantrekken. Maar niemand weet wanneer dat precies gaat plaatsvinden."

De topman gaat er zelf vanuit dat het herstel geleidelijk zal gaan. "Als het economisch herstel er komt en zich niet wederom een wereldramp voordoet, neemt het vertrouwen van ondernemingen vanzelf toe. Maar daarvoor zijn waarschijnlijk wel enkele kwartalen nodig. In de tussentijd moeten wij ons als KPNQwest concentreren op het binnenhalen van nieuwe klanten, het creëren van meer omzet en het beperken van kosten. Want van onze prestaties hangt alles af."

Hoewel KPNQwest ook in 2002 te maken zal hebben met een moeilijke markt, voorspelt McMaster dat de omzet wederom krachtig gaat toenemen. Hij verwacht dat de jaarinkomsten van €800 miljoen naar €1,3 tot 1,5 miljard zullen stijgen. Dit is inclusief de recent overgenomen Europese glasvezelkabelactiviteiten van het Amerikaanse GTS.

McMaster zegt niet te weten of moederconcern Qwest in maart gebruik gaat maken van de optie om het resterende 40%-belang van KPN in KPNQwest te kopen. "Zowel Qwest als KPN betrekken mij niet in hun investeringsbeslissingen. Ze zullen wel met een mededeling komen tegen de tijd dat de optie afloopt."

De huisaccountant van KPNQwest, Arthur Andersen, is in de VS ernstig in opspraak geraakt door het Enron-schandaal. McMaster ziet echter geen aanleiding de banden met Arthur Andersen te verbreken. "Er is namelijk geen direct verband tussen wat er rond Enron gebeurt, en onze accountant hier. Maar mocht het in het belang van onze aandeelhouders zijn om over te stappen naar een andere accountant, dan zullen we dat overwegen. Op dit moment zie ik daar echter geen reden toe."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 24 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.