AMSTERDAM - Muziekliefhebbers hebben op internet voorlopig nog vrij spel, nu de Nederlandse ruildienst Kazaa de wijk heeft genomen naar Australië. Hiermee zijn alle juridische procedures voorlopig van de baan en staat niets de illegale ruilhandel voorlopig in de weg.
Het van oorsprong Nederlandse Kazaa is al enkele maanden marktleider op het gebied van illegale uitwisseling van muziek via internet. De software werd in totaal al zo'n 30 miljoen keer gedownload en op elk willekeurig moment van de dag hebben meer dan een half miljoen mensen wereldwijd het programma aan staan.
Al die mensen kunnen onbeperkt en kosteloos muziek, films en software met elkaar uitwisselen, iets dat al lange tijd een doorn in het oog is van de muziek-, film- en software-industrie. Zij lopen door Kazaa en vergelijkbare, maar kleinere, diensten per jaar voor honderden miljoenen aan inkomsten mis. Rechtszaken van de Buma/Stemra en de Amerikaanse tegenhanger RIAA waren dan ook onvermijdelijk.
Plotseling maakte Kazaa bekend het grootste deel van haar bedrijfsactiviteiten aan een onbekend Australisch bedrijfje te hebben verkocht. Daarmee schudde het ook de lopende juridische procedures van zich af en dat zal waarschijnlijk geen toeval zijn.
Door de uitspraak van een Nederlandse rechter mocht de software sinds eind vorige week niet langer verspreid worden. Dit zou de makers miljoenen per maand aan advertentie-inkomsten schelen, dus de verkoop (waarmee het verspreidingsverbod opgeheven werd) aan een buitenlandse partij was zeker niet onvoordelig.