De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 24 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Zalm wil elektronisch betalen stimuleren
Winkelier mag zelf
chipkaart uitgeven
Het met een chipkaart betalen van parkeergeld of elektronisch de boodschappen afrekenen in de supermarkt wordt binnenkort een stuk gemakkelijker. Dit is het gevolg van een wetsvoorstel van minister Zalm (Financiën) waardoor straks ook winkeliers, benzinestations en parkeergarages op grote schaal chipkaarten en prepaid-betaalkaarten mogen gaan uitgeven.
De bewindsman doorbreekt daarmee het huidige alleenrecht van de banken op elektronisch betalen. Doordat burgers straks op veel meer locaties chipkaarten kunnen aanschaffen of deze kunnen opwaarderen hoopt Zalm het elektronisch betalen een forse extra impuls te geven.
Vooral sinds de introductie van de euro zorgt de nu nog nauwelijks ingeburgerde chipknip voor veel irritatie. In veel bedrijfsrestaurants kan niet meer met contant geld worden betaald terwijl met name ook de parkeermeter voor veel ongemak zorgt.
Als gevolg van een recente wetswijziging hoeven de parkeermeters sinds kort niet meer verplicht muntgeld te accepteren, maar omdat veel automobilisten geen chipknip hebben of deze nog nooit hebben opgewaardeerd staan ze vaak met de handen in het haar, hetgeen tot veel frustratie leidt.
Met het voorstel van Zalm hoeven burgers straks niet meer uitvoerig te zoeken naar een punt om hun chipknip op te laden, maar mag in principe elke ondernemer elektronisch geld gaan uitgeven. Daardoor wordt het mogelijk bij het eigen bedrijf, een winkel of een benzinestation een kaart te kopen of op te laden en vervolgens net als met de chipknip van de banken op een groot aantal plaatsen elektronisch te betalen.

   
 

door Ronald Veerman DEN HAAG - Kosten

Door het uitgeven van elektronisch geld door bijvoorbeeld winkels of benzinemaatschappijen toe te staan kan het betalingsverkeer volgens de bewindsman veel makkelijker verlopen. Ook worden de kosten van elektronisch betalen zeer waarschijnlijk gedrukt.

Met de wetswijziging spring Zalm in op nieuwe Europese regels die een bredere opzet van het elektronisch bankieren en elektronisch betalen mogelijk maken.

Naast het breder beschikbaar maken van elektronisch bankieren en elektronisch betalen hoopt de bewindsman zo ook het vertrouwen in deze vormen van betalen verder te vergroten.

Ondernemers die elektronisch geld willen uitgeven kunnen dit dan ook alleen doen indien duidelijk is dat zij financieel solide zijn. Tevens zullen de nieuwe 'elektrobanken' onder toezicht komen te staan van De Nederlandsche Bank.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 24 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.