De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 24 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Britse wachtlijst lost op
in Franse ziekenhuizen

   
 

door Willem Kool LONDEN - Het beste ziekenhuis van Groot-Brittannië staat in Frankrijk. En wel in Lille. Daar zijn de Britten inmiddels massaal van overtuigd nu de eerste Engelse patiënten na een operatie juichend terugkeren uit het Franse ziekenhuis La Louvière. De ellenlange wachtlijst van iets meer dan één miljoen patiënten is hierdoor met negen afgenomen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Een van de eerste negen Britse patiënten die in het Franse Lille zouden worden geopereerd, stapt in Engeland aan boord van de Eurostar. (Foto: EPA)
Diep in haar hart schaamt de Britse regering zich enorm. Maar de situatie in de gezondheidszorg is zo uit de hand gelopen dat een beroep moet worden gedaan op het buitenland om de steeds bozer wordende publieke opinie toch nog enigszins in toom te houden.

Een experimentele pendeldienst naar Frankrijk is opgezet om mensen die al langer dan één jaar op de wachtlijst staan te helpen. Alle kosten, inclusief de luxe treinreis per Eurostar, worden vergoed. De Britse minister Alan Milburn van Gezondheid heeft inmiddels besloten dat falende ziekenhuismanagers vervangen zullen worden door managers uit de privé-sector. Tegelijkertijd geeft hij de ziekenhuizen een grotere beslissingsbevoegdheid. De minister wil af van centraal opgelegde dictaten uit Londen.

Ondertussen wijzigde Milburn zijn beleid met 180 graden door patiënten op 'zijn' kosten in het buitenland te laten opereren.

Het dramatische effect was enorm. De eerste negen behandelde Britse patiënten in Frankrijk - allemaal 60-plussers - keken verrast op toen zij het ziekenhuis van Lille binnenkwamen. Er waren niet alleen telefoon, een safe, tv met Brits nieuws en een koelkast op de kamer, er was zelfs een aparte badkamer met toilet. Het eten was voortreffelijk.

Pannetje eten

Niet langer hoefde bezoek, zoals vaak in Britse ziekenhuizen gebeurt, een pannetje zelfgekookt eten mee te nemen. Het medisch personeel zag er onberispelijk uit, had tijd voor een praatje en was ook nog eens vriendelijk. Kom daar maar eens om in het huidige Groot-Brittannië. De komende tien weken zullen 200 Britten in Frankrijk worden behandeld. Als het experiment slaagt - niemand die daaraan twijfelt - zal het ondanks de hogere kosten op grote schaal worden doorgevoerd.

Ook tijdens het Franse succes bleven de gruwelverhalen over slechte en onvoldoende behandeling door overspannen artsen en verpleegsters in ouderwetse Britse ziekenhuizen zich opstapelen. Dat bleek het afgelopen weekeinde weer eens. Het Schotse Victoria Ziekenhuis werd gesloten, nadat drie patiënten waren gestorven aan een salmonellabesmetting. De overige 157 patiënten en leden van de staf hadden allen last van diarree en overgeven. De situatie was zo ernstig dat de gezondheidsautoriteiten niets anders konden doen dan het ziekenhuis meteen voor onbepaalde tijd te sluiten.

Voor nieuwe patiënten was het hospitaal te gevaarlijk geworden. Zij zouden eerder zieker dan gezonder worden, was de conclusie. De Indiase journaliste Radhika Srivastava was vlak voor de sluiting net op bezoek om te zien of de condities in het Victoria Ziekenhuis beter waren dan in haar moederland.

Zij kon haar ogen niet geloven. "Ongeboende vloeren, afgebladderde muren, vuilnis in alle gangen en overal vies linnengoed. De gordijnen waren ongewassen en overal lag stof. Het zag er net zo schokkend uit als het grootste Indiase ziekenhuis in New Delhi", aldus de journaliste.

Verwaarlozing

Het Londense privé-ziekenhuis Portland mag dan schoner zijn, het levert niet noodzakelijkerwijs een betere behandeling op dan de gratis staatsziekenhuizen van de National Health Service (NHS). De 33-jarige Peter Touche kan daarover meepraten. Hij verloor drie jaar geleden zijn vrouw Laura tijdens de geboorte van hun tweeling. De ziekenhuisstaf was vergeten regelmatig de bloeddruk te controleren waardoor Laura stierf aan een hersenbloeding. Afgelopen vrijdag oordeelde een onderzoeksjury unaniem dat deze verwaarlozing tot haar dood had geleid. Het ziekenhuis stemde erin toe Peter Touche ruim 1,2 miljoen euro aan smartengeld te geven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 24 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.