De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 24 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Temelin splijtzwam
Oostenrijkse coalitie

Van onze correspondent

   
 

BERLIJN - Bijna twee jaar na de totstandkoming in Wenen van de fel omstreden regeringscoalitie van de christelijk conservatieve ÖVP en de extreemrechtse FPÖ dreigt er in Oostenrijk een kabinetscrisis. Als splijtzwam tussen ÖVP en FPÖ fungeert de kerncentrale van Temelin in het naburige Tsjechië.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Jörg Haider (Foto: AP)
Volgens de onberekenbare populist Jörg Haider, de vroegere partijleider die vanuit het door hem geregeerde Karinthië nog altijd de koers van de FPÖ bepaalt, is de val van de regering van bondskanselier Wolfgang Schüssel (ÖVP) nog slechts een kwestie van tijd en zullen er nog dit voorjaar nieuwe verkiezingen worden gehouden. De partij van Haider wil dat Oostenrijk het buurland met een veto uit de Europese Unie (EU) houdt als de Tsjechen niet onvoorwaardelijk de atoomreactor in Temelin uitschakelen.

De FPÖ liet een referendum onder de bevolking houden. Van de acht miljoen Oostenrijkers stemden 915.000 voor de plannen van de FPÖ. De grote coalitiegenoot ÖVP ontraadde de burgers deelname aan de peiling, omdat er met Tsjechië allang een akkoord op tafel ligt, waarin de veiligheidsstandaards van Temelin zijn geregeld.

Verwijt

Uit het buurland kwam het verwijt dat het referendum niet zozeer was gericht tegen de kerncentrale, maar meer was bedoeld als stemmingmakerij tegen de uitbreiding naar het oosten van de Europese Unie. De Tsjechische minister-president Milos Zeman ging zelfs zover om Haider een postfascist en een pro-nazi-politicus te noemen. Haider ziet in de grote deelname aan het referendum een verplichting voor de Oostenrijkse regering het buurland verder onder druk te zetten, waardoor de toetreding van Tsjechië tot de EU in gevaar kan komen. Kanselier Schüssel reageerde daar in niet mis te verstane bewoordingen op: "De EU-uitbreiding is een kernstuk van het regeringsbeleid. Als dat valt, kan ik niet meer verder." Hierop liet Haider weten: "Als Schüssel het einde van de coalitie wil, dan kan hij dat krijgen."

Volgens recente peilingen zouden de twee regeringspartijen niet profiteren van nieuwe verkiezingen. De ÖVP behaalde bij de laatste stembusgang in 1999 27 procent van de stemmen en zou nu op ongeveer eenzelfde score uitkomen, terwijl de FPÖ van 26 naar 22 procent zou zakken.

Sinds het aantreden van de omstreden coalitie van ÖVP en FPÖ vindt er iedere donderdagavond in Wenen een demonstratie tegen de regering plaats. Vanavond gebeurt dat precies voor de honderdste keer.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 24 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.