De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 24 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Onzekerheid bij VVD
over premierskandidaat

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De druk op VVD-leider Hans Dijkstal om duidelijkheid te verschaffen wie de premierskandidaat van de VVD is, neemt fors toe. In liberale kringen wil men af van de verwarring die is ontstaan welke VVD'er minister-president moet worden als de liberalen de grootste worden en meedoen aan een nieuwe coalitie.

Dijkstal wil tot dusver geen kleur bekennen of hijzelf als lijsttrekker van zijn partij bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 15 mei 2002 de eerst aangewezen man is voor de topfunctie.

Dijkstal staat echter onder toenemende druk omdat de VVD het onverwacht slecht doet in de opiniepeilingen. Door de komst van Leefbaar Nederland staat de VVD in de laatste Interview-peiling op maar liefst zes zetels verlies en zou nog maar nipt op 32 zetels uitkomen.

Kandidaat

Dat is een klap in het gezicht van Dijkstal, die dacht dat zijn partij met de PvdA in een nek-aan-nek-race verwikkeld zou raken wie de grootste zou worden.

Liberale Kamerleden, maar ook partijvoorzitter Eenhoorn, menen dat Dijkstal zijn populariteit kan uitbuiten als hij klip en klaar duidelijk maakt dat hij de enige premierskandidaat is. Vrijwel alle Kamerleden zien in Dijkstal de enige kandidaat voor het premierschap.

VVD-coryfee Hans Wiegel schoof gisteren minister Zalm (Financiën) opnieuw naar voren als de man waar de liberalen bij de komende verkiezingsstrijd hun kaarten op moeten zetten. "Zalm is een echte 'eyecatcher' en kan zeer goed campagne voeren", aldus Wiegel gisteren op een bijeenkomst van de partners van Nederlandse ambassadeurs. "De VVD zou zowel Zalm als het solide financiële beleid tot speerpunt moeten maken. Het is heel bijzonder dat een minister van Financiën op de kandidatenlijst staat." Verder denkt Wiegel dat de gevestigde partijen Leefbaar Nederland en zijn lijsttrekker Pim Fortuyn alleen kunnen afstoppen door de grote problemen van het land, zoals de zorg, de wao, de criminaliteit en het onderwijs snel en krachtig aan te pakken.

"De andere partijen zitten als konijntjes gevangen in de schijnwerper van de stroper Pim Fortuyn", constateert Wiegel. "Ze moeten het debat met Fortuyn niet uit de weg gaan, want dat is laf. De gevestigde partijen hebben dit te lang gewoon op zich laten afkomen en ze moeten nu laten zien wat ze waard zijn."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 24 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.