De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 23 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Voetbalclubs willen
weer sta-vakken

   
 

AMSTERDAM - Enkele betaalde voetbalclubs in ons land willen weer een beperkt aantal staanplaatsen realiseren binnen hun stadions. Eredivisieclub Heerenveen wil dat de KNVB de tweede seizoenhelft een experiment uitvoert met een stavak. "Momenteel kennen de meeste stadions enkel zitplaatsen, maar de praktijk leert dat hier louter wordt gestaan. De vraag is of dit niet gevaarlijker is dan het inrichten van speciale stavakken", aldus een woordvoerder van de club.

Het bestuur van de Friese subtopper vraagt de voetbalbond deze week om voorstellen te ontwikkelen die de herinvoering van staanplaatsen mogelijk maken. Deze moeten ook voor de politiek aanvaardbaar zijn.

Veiligheid

Minister De Vries van Binnenlandse Zaken is vooralsnog fel tegen: "Het vervangen van zitplaatsen is een stap terug in het realiseren van veiligheid in stadions." In de praktijk blijken met name de harde supporterskernen weinig op te hebben met het 'joelen op stoelen'. Het gevolg is dat wekelijks duizenden supporters op hun stoeltjes staan. "Bij het publiek leeft kennelijk een behoefte aan staanplaatsen. Het gaat tegen ieder gevoel van logica in dat deze behoefte momenteel wordt ingevuld door het staan in zitvakken oogluikend toe te staan", zo meent het Heerenveen-bestuur.

De Friese lobby wordt gesteund door voorzitter A. Kornet van de eerstedivisieclub Go Ahead Eagles in Deventer. Deze preses wil in het in 2005 op te leveren nieuwe stadion ook graag staanplaatsen. Ook de officiële supportersverenigingen van ettelijke clubs willen weer mogelijkheden om staand naar wedstrijden te kijken.

Na aanbevelingen van de UEFA en FIFA staat de KNVB sinds het seizoen 1999/2000 geen stavakken meer toe in de voetbaltempels. Sindsdien hebben de betaalde voetbalclubs circa 315 miljoen euro uitgegeven aan de nieuwbouw en renovatie van stadions, waarbij veelal de nadruk lag op veiligheidsaspecten.

De KNVB in Zeist meldt bij monde van R. de Leede niets te voelen voor de terugkeer van staanplaatsen. "De veiligheid op de tribunes is juist door de zitplaatsen aanzienlijk gegroeid. Dat leidt ook tot hogere bezoekersaantallen. Als clubs er moeite mee hebben dat mensen staan op zitplaatsen, moeten ze dat via hun stewards oplossen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 23 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.