De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 23 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Monica Seles als vanouds

Van onze Telesportredactie

   
 

AMSTERDAM - Venus Williams kocht de laatste maanden via het internet zo ongeveer alles wat los en vast zat. Dat nam zulke immense vormen aan, dat haar creditcardopgave op een gegeven moment zelfs geweigerd werd. Inmiddels sloeg zij bij de Australian Open in elk geval voldoende centen bij elkaar om de onderbroken geldstroom weer op gang te krijgen, maar de overwinning op Monica Seles was op dag negen van 'Melbourne' voor geen goud te koop. De vechtlust van 'La Seles', bezig aan het tweede deel van haar imposante carrière werd de licht geblesseerde Williams-zus te veel: 6-7, 6-2, 6-3.

Monica Seles schudde daarmee de frustraties van zich af. Maandenlang liep zij tegen Venus Williams achter de feiten aan. Nooit meer zou zij het zeldzame grandslam niveau van haar tegenstandster in de kwartfinales kunnen bereiken. Zes keer stond zij tegenover de rijzige Amerikaanse; nooit wist zij een wedstrijd in haar voordeel te beslissen. Maar de geboren Servische beschikt over een fikse portie doorzettingsvermogen. Haar verzet was tijdelijk gebroken, haar wil niet. Zo kon het gebeuren, dat de dubbel dubbelhandige Seles voor een sensatie van de eerste orde zorgde in de volgepakte Rod Laver Arena op Melbourne Park. Achttien grandslampartijen lang bleef Venus Williams ongeslagen. Zij veroverde de titels op Wimbledon en de US Open en leek ook in Australië op weg naar de eindzege. Seles wilde echter van geen wijken weten. De verbetenheid straalde van haar gezicht, de slagen dropen weer van het venijn. Voeg daarbij een niet honderd procent fitte Williams en alle ingrediënten voor een stunt waren voorhanden.

Dat gebeurde ook. Williams begon al met een lichte knieblessure aan het duel en einde eerste set liet zij zich ook nog behandelen aan de rechter hamstrings. De modekoningin, die haar eigen tennisoutfit ontwerpt, voerde de fysieke ongemakken na afloop evenwel niet als excuus aan. "Dat zou aan Monica geen recht doen. Zij heeft echt fantastisch tennis laten zien", oordeelde de verliezer. Gek genoeg liep de winnares van de thriller niet eens over van blijdschap. Seles bagatelliseerde haar overwinning. Seles: "Ze blijft een groot kampioene. Ik heb gewonnen, omdat ik het geluk aan mijn zijde had. Het was een vreemde wedstrijd, waarin wij beiden in bepaalde perioden met onszelf in het reine moesten komen."

Het neemt allemaal niet weg, dat Monica Seles in de halve finales staat van het evenement, dat zij in haar vorige tennisleven - voordat zij in Hamburg door een gestoorde man werd neergestoken - al vier keer naar zich wist toe te trekken. De Amerikaanse hunkert naar een vijfde triomf om de tenniswereld te laten zien, dat ze zelfs op oudere leeftijd nog tot toptennis in staat is. Vervelend voor Seles is, dat zij in de halve finales iemand tegenover zich weet, die net zozeer smacht naar een grandslamzege en erkenning. Niemand minder dan Martina Hingis wacht Seles op weg naar de eindstrijd en van de 'Swiss Miss' is bekend, dat zij al drie jaar reikhalzend uitkijkt naar eerherstel. Destijds veroverde zij haar derde opeenvolgende Australian-Openkroon, daarna bleef zij keer op keer met lege handen staan. In meer dan één opzicht wordt dit duel tussen twee generaties dus boeiend en interessant.

Verre van boeiend en interessant was de opgevoerde klucht op dag negen van het mannentoernooi. De uittocht der gladiatoren in de eerste week wreekte zich en het publiek kreeg twee kwartfinalepartijen voorgeschoteld, die bij tijd en wijle het aanzien niet waard waren. De Oostenrijker Stefan Koubek wekte tegen Jiri Novak voortdurend de indruk, dat hij allang blij was tot de laatste acht te zijn doorgedrongen, met afstand zijn beste prestatie ooit. De Tsjech, een van de vele oninspirerende maar hardwerkende tennisprofs uit het voormalige Oostblok, maakte dankbaar gebruik van de hem geboden kansen en stond in 'no time' in de halve finales, waarschijnlijk tot zijn eigen verbijstering. Via 6-2, 6-3, 6-2 dwong hij een duel af met Thomas Johansson. In een Zweeds onderonsje maakte Johansson een einde aan de droom van dubbelspecialist Jonas Björkman (6-0, 2-6, 6-3, 6-4).

Novak of Johansson bereikt dus in Melbourne de finale en wie dat van tevoren had voorspeld, was vermoedelijk voor gek verklaard. De uiteindelijke winnaar moet in de bovenste helft worden gezocht, waar Tommy Haas een robbertje moet uitvechten met Marcelo Rios en waar Marat Safin zich normaal gesproken moet ontdoen van routinier Wayne Ferreira. Maar wat is normaal gesproken in een mannentoernooi, waarin is gebleken, dat welke voorspelling dan ook vrijwel onmiddellijk wordt gelogenstraft.Melbourne. Australian Open, 9,5 miljoen euro. Vrouwen, kwartfinales: Seles (VSt/8) - Venus Williams (VSt/2) 6-7 6-2 6-3, Hingis (Zwi/3) - Serra Zanetti (Ita) 6-2 6-3. Dubbelspel, derde ronde: Hingis/Koernikova (Zwi/Rus/8) - Boogert/Oremans (Ned) 6-3 7-5. Mannen, kwartfinales: Johansson (Zwe/16) - Björkman (Zwe) 6-0 2-6 6-3 6-4, Novak (Tsj/26) - Koubek (Oos) 6-2 6-3 6-2.

Gemengd dubbelspel, tweede ronde: Etlis/Suarez (Arg) - Paes/Oremans (India/Ned) 6-4 6-7 7-6.

Heilbronn (Dui). Challenger, 110.000 euro. Eerste ronde: Kempes (Ned) - Lopez (Spa) 6-1 6-4, Pozzi (Ita) - Siemerink (Ned) 6-2 6-4.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 23 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.