De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 23 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Wonderlijke partij Grischuk
   
 

AMSTERDAM - Evenals eergisteren in de achtste ronde werd de 9e ronde van gisteren in het Corus-toernooi gekenmerkt door één partij. Was dat maandag die van Jan Timman, gisteren was het Grischuk die tegen Morozevich een wonderlijk geheel opvoerde. Of liever Morozevich die zijn tegenstander, het publiek en de kenners uitermate verbaasde. Stel je voor, je speelt met elkaar een opening die sinds de match Kasparov-Kramnik zo ongeveer op het programma van alle leidende grootmeesters staat. We hebben het over de Berlijnse verdediging van het Spaans. Met 3. ..., Pxf6 en 4. ..., Pxe4. Er komt dan een eindspel op het bord en dat eindspel is nu juist de inzet van de al tweeënhalf jaar lopende discussie.

Je kent dat dus op je duimpje, tenminste... als je het speelt. Dit was het vreemde aan de acties van Morozivich gisteren: hij had zwart, hij speelde de Berlijnse verdediging, hij speelde een overbekende variant en hij bleek ook wel goed voorbereid. Hij wist precies wat hij deed. En Grischuk? Die vertelde na afloop dat hij er niet zo erg veel van afwist, maar dat hij gewoon vond dat wit in deze stelling veel beter staat. Hij weigerde dus ook een aangeboden remise en hij won daarna vlotjes. Als je het naspeelt, dan knik je en zeg je hoogstens: "Goed gespeeld door wit."

Maar hoe zit dat dan met de voorbereiding van Morozevich? De nummer vier van de wereld weet toch waar hij het over heeft? Een zaak, die op zich geen 'zaak' is in de zin van mysterie, maar toch wel de gemoederen bezighoudt. Een black-out? Een groot gat in de voorbereiding? We zullen het op het laatste houden. Dat is het meest waarschijnlijke.

Kasimdzhonov versloeg Loek van Wely en daarmee beklemtoonde hij nog eens de geweldig slechte vorm van onze nationale kampioen. Hij speelt een volkomen mislukt toernooi, staat met anderhalf punt diep onderaan en verliest dus ook een hele vracht elopunten. Dat, en het gemankeerde prestige waarmee hij nu enkele maanden door het leven moet... we wensen hem sterkte.

De overige partijen werden remise, waarbij Jan Timman toch eigenlijk opnieuw de harten van het publiek stal. Je kan op veel manieren remise spelen, maar je kan van de Nederlandse deelnemers niet zeggen dat zij het op een akkoordje gooien of er niets aan doen. Timman offerde met zwart tegen Dreev een stuk, kreeg mooi spel, wist af te wikkelen naar een eindspel met een pion meer en dat bleek dan net niet gewonnen. Ook achteraf in de analyse waren er geen wegen zichtbaar geworden, waarop Dreev had kunnen verdwalen. Waarschijnlijk toch wel een correcte partij, maar zeer spannend. Met een korte remise blijft Bareev dus aan de leiding (tegen Gelfand duurde het niet erg lang) en dat betekent dat Grischuk en Bareev nu samen aan de kop gaan. De overige remises zijn niet veel meer waard dan hun statistische betekenis.

In de B-groep was het gisteren de belangrijke ontmoeting Sokolov-Krasenkov die de aandacht trok. De Bosniër die al zo lang in Nederland woont en ook voor het Nederlandse team gaat spelen in dit jaar, heeft tot nu toe niet helemaal aan de verwachtingen voldaan. Hij zou op grond van zijn kracht deze groep moeten winnen, maar dat is altijd een moeilijke situatie: favoriet vooraf. Gisteren leek het er toch van te komen. Bij winst op Krasenkov zou hij de eerste plaats hebben bereikt. En hij leek daar ook op af te gaan, maar in het laatste speeluur liet hij een eindspel met een stuk tegen twee pionnen toch remise lopen. Omdat Nijboer verloor (van onze Chinese landgenote Peng) is de stand bovenaan nu: 1. Krasenkov 5½ uit uit 7, 2. en 3. Nijboer en Sokokov met 5 punten. Met een punt daarachter volgen Jonkman en Tregubov.

ZETTENVERLOOP: A. Grischuk-A. Morozevich:

1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5 Pf6 4. 0-0 Pxe4 5. d4 Pd6 6. Lxc6 dxc6 7. dxe5 Pf5 8. Dxd8 Kxd8 9. Pc3 Ld7 10. Td1 Kc8 11. Pg5 Le8 12. b3 b6 13. Lb2 Kb7 14. Td3 Le7 15. Pge4 c5 16. Pd5 Lc6 17. c4 The8 18. Tf3 Ph6 19. h3 Tad8 20. Td1 g6 21. g4 Lh4 22. Tfd3 Pg8 23. f4 h6 24. Pd2 h5 25. Pf3 Le7 26. Kf2 hxg4 27. hxg4 Td7 28. Th1 Ld8 29. Th7 a5 30. Td2 a4 31. f5 gxf5 32. gxf5 Pe7 33. Pxe7 Texe7 34. f6 Txd2 35. Pxd2 Td7 36. Ke3 Kc8 37. Tg7 Kb7 38. Lc3 Ka6 39. Pe4 a3 40. Pg5 1-0.

Ruslan Ponomariov is een half punt verwijderd van de wereldtitel schaken. In de zesde partij van de tweekamp tegen zijn Oekraïense landgenoot Vassili Ivantsjoek kwamen beide grootmeesters gisteren in Hotel Metropol in Moskou na 27 zetten remise overeen. De 18-jarige Ponomariov leidt met 4-2 in de strijd over acht partijen. Ponomariov verdedigde zich dinsdag met het Russisch. Met zwart dwong hij wit rond de 23e zet tot een lange denkpauze. Ivantsjoek loste de problemen op maar meer dan remise zat er voor de 32-jarige grootmeester niet in.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 23 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.