De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 23 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Astronauts steunt Boot
   
 

AMSTERDAM - De Nederlandse Basketball Bond heeft international Angelo Flanders voor twee clubwedstrijden geschorst. Flanders kreeg van zijn coach Ton Boot de keus tussen bedanken voor de nationale ploeg of uit de selectie van Ricoh Astronauts te worden verbannen. Hij koos wijselijk voor het eerste, niet vermoedende dat de NBB juist hem ten voorbeeld zou stellen door middel van deze schorsing. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlandse basketbal dat een speler voor zijn club geschorst wordt omdat hij zich terugtrekt voor Oranje.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Angelo Flanders.
Hoewel de door Boot gekozen vorm om zijn afkeer te tonen betreurenswaardig is, wordt zijn gelijk door deze gebeurtenissen in feite bevestigd. De succescoach heeft in ieder geval bereikt dat er een fundamentele discussie wordt gevoerd over dit onderwerp. Boot ergert zich al jaren dood aan de amateuristische gang van zaken rond het Nederlands team. En met recht, naar nu ten overvloede blijkt. In november werd bondscoach Maarten van Gent bedolven onder een lawine van afzeggingen voor drie EK-kwalificatieduels. Volgens de uit 1990 stammende reglementen was toen al een schorsing mogelijk van maximaal zeven wedstrijden, terwijl de FIBA voorziet in een automatische schorsing van 30 dagen. Toch gebeurde dit niet, en wel om één treurigmakende reden: men was van deze mogelijkheden niet op de hoogte. Pas na het aantreden van de nieuwe teammanager Rob Meurs veranderde dit. Samen met bondscoach Van Gent drong hij bij de NBB aan tot sancties. De van Sint Maarten afkomstige Angelo Flanders is het eerste slachtoffer hiervan geworden.

Dat vindt Astronauts-voorzitter Ruud Frese onrechtvaardig. "De NBB heeft helaas niet gekozen voor de meest wijze oplossing. De speler die zich juist altijd positief heeft opgesteld, wordt gestraft, terwijl anderen niet worden aangepakt. Wij staan als club welwillend tegenover Oranje, maar wilden Boot niet overrulen. Bij zijn aantreden hebben we nooit afgesproken dat hij zijn spelers ter beschikking moest stellen, dus konden wij hem daar niet op aanspreken, los van het feit dat we volledig achter zijn kritiek staan. We hebben bovendien besloten dat we niet in beroep gaan tegen de schorsing van Angelo, hoewel ik zeker weet dat we dit zouden winnen. In de reglementen van de NBB staat namelijk dat men de club al in juni moet laten weten wanneer de speler moet aantreden. Dat is niet gebeurd. Maar we willen de wijste partij zijn, er is al genoeg commotie ontstaan. De rust moet zo snel mogelijk terugkeren."

De mening van concurrent Eiffel Towers staat diametraal tegenover die van Frese. De Nijmeegse club heeft in al zijn spelerscontracten, en dat van de coach, opgenomen dat ieder die geselecteerd wordt, verplicht is om met Oranje mee te doen. Directeur Eric Kurvers: "Wij nemen geen genoegen met de gekozen oplossing. Elke Nederlandse club moet zijn spelers afstaan, het maakt me niet uit hoe dit bereikt wordt. Men moet ophouden zich te verschuilen achter wat er niet is. Daarom hebben we vandaag een brief doen uitgaan naar zowel de NBB als de Federatie van Eredivisie Basketbalclubs dat we tot nader order geen afgevaardigde meer sturen naar de vergaderingen van de FEB."

"Allereerst namen wij de principiële beslissing om tot schorsing over te gaan", verdedigt directeur Hans Gootjes van de NBB zijn bestuur. "Dat is op zich al een unicum. Wij hebben vervolgens bij de vaststelling meegewogen dat Flanders altijd zeer loyaal is geweest ten opzichte van de nationale ploeg en ook nu graag mee had willen doen."

Flanders zelf is kort in zijn reactie: "Waarom overkomt mij dit nou? Ik heb ontzettend genoten van het vorige seizoen met Rik Smits erbij. Ik kreeg zelfs een heleboel reacties uit Sint Maarten. Ik vond het tot nu toe een eer om voor Nederland uit te komen. Maar misschien heeft mijn coach Ton Boot gelijk, als hij stelt dat dit misschien niet meer zo'n eer is."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 23 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.