De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 23 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  NEDERLAND HOUDT ZICH PRIMA AAN EISEN VAN MAASTRICHT, MAAR:
Begrotingstekort Duitsland
dreigt uit de hand te lopen

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - Duitsland loopt het risico volgende maand een 'officiële waarschuwing', in feite een soort gele kaart, te krijgen, omdat het begrotingstekort uit de hand dreigt te lopen. De economie van onze oosterburen, goed voor bijna eenderde van de euro-economie, heeft een enorme klap gekregen van de recente groeivertraging.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
De Duitse minister van Financiën Hans Eichel (r) geeft tekst en uitleg aan zijn Portugese (l) en Britse collega. (Foto: EPA)
Het Duitse begrotingstekort is daardoor vorig jaar opgelopen tot 2,6%. Voor dit jaar wordt 2,7% voorzien, maar dan moet de groei nog wel aantrekken. Daarmee staat het economisch machtige Duitsland bovenin de gevarenzone. Krachtens het Verdrag van Maastricht mag een tekort de 3% niet overschrijden, en eigenlijk moet er binnen enkele jaren juist sprake zijn van een begrotingsoverschot.

Minister Zalm (Financiën) sloot gisteren inderdaad niet uit dat Duitsland medio februari een tik op de vingers krijgt van de overige eurolanden, die het recht hebben elkaars begrotingen te beoordelen. Maar volgens hem hoeft Duitsland niets in zijn begrotingsbeleid te veranderen als de groei herstelt. En daar lijkt het wel op.

Eind januari komt de Europese Commissie met haar beoordeling over Duitsland. De Commissie lichtte gisteren echter al een tipje van de sluier op door te stellen dat een eventuele waarschuwing geen veroordeling van het Duitse beleid inhoudt. De Duitse minister Eichel (Financiën) erkende dat het tekort dit jaar 'tegen de 3%' zou komen, maar niet eroverheen. Dat is toch echter in strijd met de geest van het Verdrag van Maastricht, dat weer oplopende tekorten kritiseert.

Een gele kaart komt Eichel eigenlijk niet slecht uit. Hij heeft dan namelijk in de Duitse politiek een excuus om het hele jaar de vinger op de knip te houden.

Tijdens een bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën in Brussel werden gisteren de begrotingsontwikkelingen in de Benelux, Oostenrijk, Finland en niet-euroland Zweden besproken. De landen doorstonden de vergadering met glans. Nederland was zelfs het beste jongetje van de klas.

Dat nodigde Zalm uit om de Raad van State terug te pakken, die op Prinsjesdag kritiek uitte dat de Nederlandse staatsschuld niet snel genoeg omlaag ging naar EU-normen. "Nu is uit onverdachte bron bewezen dat we prima voldoen aan de EU-doelstellingen", aldus een glunderende bewindsman.

De ministers van Financiën krijgen ook een stevige vinger in de pap wat betreft de kosten van de uitbreiding van de EU. Ambtenaren van de ministeries van Financiën gaan meerekenen met ambtenaren van de ministeries van Buitenlandse Zaken die het rijk tot op gisteren alleen hadden. "Onze ambtenaren rekenen het beste, en dat is de beste garantie dat de kosten van de uitbreiding niet uit de pan vliegen", aldus Zalm over deze nauwelijks verholen ondercuratele- stelling. "Het is geen curatele, maar goede assistentie."

In 1999 hebben de Europese regeringsleiders in Berlijn het financiële kader tot 2006 vastgelegd. Onderdeel daarvan was dat de bestaande inkomenssteun aan boeren niet wordt uitgebreid. Maar inmiddels heeft de Commissie haar zinnen gezet op uitbreiding met tien landen in 2004. Er zou nu wel inkomenssteun moeten komen voor boeren in de nieuwe lidstaten.

Zalm was gisteren duidelijk: "De Nederlandse inzet is dat de EU-begrotingen en bijdragen tot 2006 niet worden opgerekt. Dus als men nu toch inkomenssteun wil geven aan de boeren in de nieuwe lidstaten moet er tegelijkertijd een mechanisme komen waardoor de inkomenssteun aan boeren overal in de EU wordt afgebouwd. Dat betekent dan dat boeren in de huidige EU-lidstaten minder krijgen. Ik breek Berlijn niet open, maar als de bakens moeten worden verzet spreekt Nederland als nettobetaler wel een woordje mee."

De ministers van Financiën hebben het volgens Zalm gisteren nog niet gehad over de opvolging van de Franse vice-president Noyer van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij moet in mei weg. De Fransen wilden oorspronkelijk dat Duisenberg dan als president zou terugtreden ten gunste van de Franse bankgouverneur Trichet. Die is echter in een frauderechtszaak verwikkeld. Bovendien heeft Duisenberg kortgeleden nog gezegd dit jaar niet te vertrekken.

Maar de ECB-president heeft in een brief de EU wel gevraagd snel een besluit te nemen over de opvolging. Hij stuurde die brief aan EU-buitenlandcoördinator Solana, die tevens secretaris is van de raad van Europese ministers.

Als Noyer door een Fransman wordt opgevolgd hebben de Fransen geen kans meer de president te leveren. Beide is namelijk niet mogelijk. Het wachten is nu op een voordracht uit de gelederen van de Europese centrale banken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 23 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.