De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 23 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Doelmatigheid nog ver te
zoeken bij nieuwe CWI's

   
 

AMSTERDAM - Automatiseringssystemen werken nog niet naar behoren en ambtenaren van de nieuwe Centra voor Werk en Inkomen (CWI) fietsen met gevoelige informatie over cliënten onder de arm van het ene naar het andere adres. Door de nieuwe centra zou er efficiënt en klantgericht worden gewerkt. Maar zover is het nog lang niet.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Gegevens over cliënten raken ook wel eens zoek. (Foto: HENK BOUWMAN)
De arbeidsbureaus, sociale dienst en uitkeringsinstellingen zijn per 1 januari opgegaan in de CWI's. Hierdoor is er één loket voor iemand die een baan zoekt of een uitkering wil aanvragen. Althans, dat was de bedoeling. Van de 131 CWI's die er zijn, zijn er nog maar zes waar alle instellingen zich onder één dak bevinden. En niet iedere gemeente heeft een CWI.

In het leeuwendeel van gemeenten zitten de instellingen nog op verschillende adressen. Dat betekent een hoop extra administratieve rompslomp en dus meer werk. Zo ook in Leiden. De sociale dienst zit op de Langebrug, het CWI op de Oosterkerkstraat. Bij het CWI wordt gekeken of er voor iemand werk kan worden gevonden, of dat hij in aanmerking komt voor een uitkering. Maar als iemand niet op de korte termijn aan het werk kan, moet hij zich weer melden bij de sociale dienst voor een bijstandsuitkering. De adviseur van het CWI heeft allerlei gegevens over de cliënt verzamelt, de sociale dienst doet het nog eens over. Wil iemand van het CWI bij een cliëntdossier van de sociale dienst van een tijdje terug, dan zal hij zijn fiets moeten pakken.

Daarbovenop moeten veel van de formulieren nog handmatig worden ingevuld, omdat de computerprogramma's nog steeds niet goed werken.

Sommige medewerkers van de CWI's hebben al geklaagd over de hoge werkdruk. Om de pijn wat te verlichten ontvangen zij allemaal deze maand een bedrag van €150.

Harold van de Crommert, woordvoerder van de Centrale Organisatie voor Werk en Inkomen, spreekt liever van een prestatiebeloning dan van een compensatieregeling. Volgens hem heeft elke nieuwe organisatie zo zijn kinderziektes. "De computersystemen van de uitkeringsinstanties en de sociale dienst moeten aan elkaar worden geknoopt. Dat verloopt moeizaam, maar we hebben goede hoop."

In eerste instantie zouden er meer dan tweehonderd CWI's komen. Dat aantal is later teruggeschroefd. Daardoor moeten mensen uit kleine gemeenten naar de dichtstbijzijnde CWI in een grotere gemeente reizen. Inwoners uit bijvoorbeeld Leiderdorp, Alkemade of Oegstgeest moeten nu naar het CWI in Leiden.

"Behoorlijk onhandig", vindt een 32-jarige schilder dat. Hij is sinds twee dagen werkloos en moet nu elke keer op en neer. "Ach ja", zegt hij. "Ik heb nu toch de hele dag niets te doen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 23 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.