De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 23 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Groots afscheid van
Yves Saint Laurent

   
 

AMSTERDAM - Duizenden mensen hadden zich gisteravond in Parijs verzameld op het plein voor het culturele Centre Georges Pompidou om daar via twee grote tv-schermen de laatste coutureshow te volgen van Yves Saint Laurent, een van de grootste mode-ontwerpers van de vorige eeuw en de grote trots van Frankrijk.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Na afloop van de show kust Catherine Deneuve haar goede vriend Yves Saint Laurent. (Foto: EPA)
De hele dag was hard gewerkt om het plein om te toveren tot een klein Saint Laurent-paradijsje met diverse roze poorten waardoor alle vips en een select gezelschap genodigden naar binnen mochten en in de hal van het centrum getuige mochten zijn van het afscheid van de man die bij leven al een legende is.

De man ook die nooit concessies heeft willen doen aan zijn traditionele manier van werken om zo te blijven concurreren met zijn jongere collega's, waarvan enkelen volgens Pierre Bergé, Saint Laurent's zakenpartner, van couture "een circus" hebben gemaakt. In een anderhalf uur durende show kreeg het publiek, waarin onder anderen de ontwerpers Kenzo, Vivienne Westwood en Gaultier, een overzicht van hoogtepunten uit 40 jaar werk voorgeschoteld. Het grootste applaus kregen de safari-look, de Mondriaan-jurk en natuurlijk Le Smoking. De show eindigde met 37 modellen die opkwamen in evenzovele varianten op de zwarte smoking. Saint Laurent's grootste succes dat hij in 1968 voor het eerst op het podium bracht, waarna Catherine Deneuve en het Corsicaanse model Laetitia Casta het podium opkwamen om de couturier toe te zingen. Een zeer monter ogende Saint Laurent liep vanaf de andere kant van het podium op hen toe. Een historisch moment waarop vele vaste klanten een traantje wegpinkten.

"Hij is de enige die altijd heeft gewerkt volgens de pure traditie van het couturevak", zei de Britse ontwerpster Vivienne Westwood tijdens de cocktail na de show in 'Georges', het ultramoderne, hippe restaurant op de zesde verdieping. "Ik zag het net allemaal voorbijkomen, bleef maar klappen en realiseerde me dat zoiets nooit meer terugkomt. Een zeer emotioneel moment. Al dat vakmanschap, die details, al het werk wat erin zit en uiteindelijk ziet het er zo natuurlijk uit, alsof de vrouw nooit anders gedragen heeft. She owns it. Dat is knap van Saint Laurent. En hij is 's werelds grootste lover: hij heeft meer voor vrouwen gedaan dan welke andere man dan ook."

"Fantastisch, fantastisch", zei een geëmotioneerde Nan Kempner, dochter van de overleden Speed Schlensinger, topman van Ford Motor Corporation. Ze was net als nog vier andere klanten op de eerste rij gekleed in een oranje jasje, paarse blouse en zwarte rok. Een typische Saint Laurent-kleurencombinatie. Toen Kempner twee weken geleden hoorde dat Saint Laurent ermee stopte, zei ze voortaan naakt door het leven te moeten gaan. "Jaja, dat heb ik gezegd en ik meen het nog steeds."

Mouna Ayoub, ex-vrouw van een Arabische miljardair, noemde het afscheid van Saint Laurent een groot gemis voor de couturewereld. Maar couture heeft volgens haar nog steeds een toekomst. Eerder die dag bij de Chanel-show in een tent in de Tuileries zei ze dertien outfits te willen bestellen. De dag ervoor bij Dior bedroeg de schade vier jassen, twee avondjurken en of course a bag and some pants, laten we ze aan het werk houden'.

Marie-Christiane Marek, modejournaliste van het programma Paris Mode dat dagelijks wordt uitgezonden op de zender Paris Première, zei in twijfel te trekken of Saint Laurent wel echt voorgoed stopt. Zijn werk is immers zijn leven.

Na de cocktail werd de avond afgesloten in de bioscoop op de eerste verdieping met een compilatie van films 'Yves Saint Laurent, le temps retrouvé' (De hervonden tijd), die de Franse cineast David Teboul van de ontwerper maakte.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 23 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.