De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 23 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Pakistan ontkent rol
in aanslag India
Pakistan heeft gisteren in alle toonaarden ontkend dat zijn geheime dienst ISI betrokken zou zijn bij de aanslag op het Amerikaanse Culturele Centrum in Calcutta, een miljoenenstad in het oosten van India. Zwaarbewapende terroristen schoten gisteren vijf agenten dood die het gebouw bewaakten, 18 mensen raakten gewond.
"Deze beschuldigingen zijn totaal ongegrond. Zoals u weet heeft Pakistan het terrorisme in al zijn verschijningsvormen veroordeeld", sprak Aziz Ahmed Khan, woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, op een persconferentie.
De aanslag kwam juist op het moment dat de kans op een oorlog tussen India en Pakistan leek af te nemen. Pakistan stelde India gisteren - na de aanslag - voor het aantal troepen langs de grens te reduceren, maar India zou de eerste stap tot troepenreductie moeten nemen. India reageerde echter furieus en weigert met de Pakistanen te praten. Beide landen hebben rond een miljoen soldaten aan hun gemeenschappelijke grens samengetrokken.
Minister van Binnenlandse Zaken Advani vertelde dat de leider van een niet met name genoemde groep de Indiase politie vanuit Dubai had gebeld om de verantwoordelijkheid voor de aanslag op te eisen. Volgens India staat deze man, Farhan alias Aftak Malib, in nauw contact met de geheime dienst in Pakistan.

Van onze correspondent

   
 

NEW DELHI - Onafhankelijkheid

Deze groep zou een vanuit Pakistan opererende terroristische beweging zijn die zich beijvert voor de onafhankelijkheid van het omstreden Kashmir. Ook de militante groepering die op 13 december vorig jaar een aanslag pleegde op het Indiase parlement in New Delhi strijdt voor afscheiding van Kashmir. Bij deze aanslag kwamen 14 mensen, inclusief de vijf daders, om het leven.

India heeft Pakistan een lijst gegeven met 20 van de meest gezochte terroristen, die het voor de aanslag op het parlement verantwoordelijk acht. Het weigert een begin te maken met de terugtrekking van zijn troepen aan de grens zolang Pakistan de 20 niet heeft uitgeleverd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 23 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.