De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 23 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Palestijn opent vuur
in hart Jeruzalem

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Een jonge Palestijn heeft gistermiddag met een automatisch geweer als een wilde om zich heen geschoten in een drukke winkelstraat in het centrum van Jeruzalem. De man, die het onder meer had voorzien op een bus en wachtenden voor een bushalte in de Jaffastraat, werd snel door een politieagent doodgeschoten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
Kort na de dood van vier Hamas-leden togen aanhangers van de radicale islamitische organisatie naar de gevangenis in de Palestijnse stad Nabloes op de Westelijke Jordaanoever waar zij al stenengooiend de vrijlating van Hamas-leden eisten. (Foto: REUTERS)
Toen de rook was opgetrokken bleek hij 46 Israëli's te hebben verwond, waarvan zes ernstig. De dader, de 24-jarige Said Ibrahim Ramadan uit de omgeving van Nabloes, was lid van de aan de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Jasser Arafat gelieerde Al-Aksa Brigade.

Volgens buschauffeur Haim Salah was het een wonder dat er in zijn bus geen doden zijn gevallen. "Toen ik schoten hoorde, gaf ik meteen gas en riep dat iedereen moest bukken. Dat heeft mogelijk ons leven gered."

Eerder op de dag had de belangrijkste militante Palestijnse groep Hamas zich uitgesproken voor "een volledige oorlog tegen Israël". De verklaring kwam na de dood van vier Hamas-leden tijdens een actie van het Israëlische leger in Nabloes. Hamas had zich de laatste weken 'beperkt' tot acties tegen het Israëlische leger en kolonisten in de bezette gebieden. Nu kan de regering van Ariel Sjaron weer vrezen voor Hamas-zelfmoordaanslagen in Israël zelf. "We zullen met alle middelen toeslaan", aldus een dreigend communiqué.

Volgens Israëlische bronnen gelden ten minste twee van de gedode Hamas-leden als bomexperts en zijn ze onder meer verantwoordelijk voor de bloedige aanslagen op een pizzeria in Jeruzalem en de Dolfinarium disco in Tel Aviv. Het Israëlische leger zegt dat de mannen werden gedood tijdens een vuurgevecht dat ontstond toen de soldaten hen wilden arresteren. De Palestijnen claimen dat ten minste één van de mannen in zijn onderbroek in zittende positie dood was aangetroffen.

De Israëlische generaal Jitzhak Eitan verklaarde dat zijn troepen in Nabloes een enorm laboratorium voor het maken van explosieven hadden ontdekt. Volgens hem ging het om de grootste vondst van explosieven 'ooit' op de Westoever.

De Palestijnen beschuldigen Israël ervan uit te zijn op de vernietiging van hun staat in wording en op het gedwongen vertrek van hun leider Jasser Arafat. Ze wijzen onder meer op de aanhoudende militaire acties van Israël en de ijzeren omsingeling van de meeste Palestijnse steden. Het is een visie die door de Israëlische minister van Defensie, Benjamin-Ben Eliezer, wordt tegengesproken. Volgens hem zijn de Israëlische acties zuiver en alleen bedoeld om aanslagen tegen Israël te voorkomen. Hij wees erop dat het Israëlische leger na de bezetting van een dag het Palestijnse Tulkarem alweer had verlaten.

In Tulkarem verrichtte het leger arrestaties en nam het wapens in beslag. Israëls minister van Buitenlandse Zaken, Sjimon Peres, riep gisteren Arafat op alle gewapende groeperingen met banden met zijn Fatah-beweging in de ban te doen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 23 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.