De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 23 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Agenten willen weer
in hoofdstad werken

   
 

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries AMSTERDAM - Na een jarenlange leegloop van het politiekorps Amsterdam-Amstelland is het werken als agent in de hoofdstad plotseling uitermate populair. De baan is zelfs zo in trek dat er vrijwel geen vacatures meer zijn te vervullen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Hoofdcommissaris Jelle Kuiper
De hulp bij het zoeken naar een woning, de mogelijkheid om een goedkopere 'politiehypotheek' af te sluiten, het creëren van parkeerplaatsen voor agenten en een betere financiële basis hebben ervoor gezorgd dat niet langer grote groepen medewerkers een baan elders prefereren.

Uit onderzoek van het businessmagazine Intermediair blijkt zelfs dat het grootste korps van Nederland (5843 mensen) momenteel bij de tien meest geliefde werkgevers van de overheids- en non-profit-sector hoort.

Tiende

Amsterdam, op een tiende plaats, moet wel het Rotterdamse korps boven zich dulden op de achtste plek. Dat heeft de Maasstad vooral te danken aan een zeer goed allochtonenbeleid, meer kans op woonruimte en betere parkeervoorzieningen.

De populariteit van het Amsterdamse korps is zeer opvallend omdat de regioleiding de afgelopen jaren werd geconfronteerd met honderden collega's die de wijk naar andere steden namen of voor een geheel andere baan kozen.

Talloze maatregelen om medewerkers voor de stad te behouden, werpen inmiddels hun vruchten af. De uitstroom van personeel was vorig jaar 16 procent lager dan in 2000. De instroom was vorig jaar ineens hoger dan de uitstroom (615 tegen 307), waardoor de korpssterkte met 6 procent is toegenomen. In 2000 gingen er meer politiemensen weg dan dat er bij kwamen (364 tegen 316).

Toelage

Hoofdcommissaris Jelle Kuiper zag lange tijd met lede ogen aan hoe met name ervaren krachten een rustiger bestaan in de provincie verkozen. Hij drong aan op een extra toelage voor zijn agenten. Van het ministerie kreeg hij echter geen medewerking en daarom heeft de korpschef zelf allerlei maatregelen genomen, samengevat in het Amsterdam/Amstelland-akkoord.

Behalve het verzorgen van betere secundaire arbeidsvoorwaarden en woonsituaties wordt er ook meer betaald. Het salaris voor starters ligt volgens de Amsterdamse politie bijvoorbeeld ruim €135 hoger dan in Rotterdam. Bovendien ligt het opleidingsbudget tien procent boven dat van de Maasstad.

"Allemaal zaken die we zelf financieren, met toestemming van de minister", zegt woordvoerster E. Florax. "Mensen staan weer in de rij om bij ons te werken. De animo is even minder geweest, maar dat kwam onder meer door berichten over rekeningrijden. Maar we geven onze mensen de garantie dat we daar iets aan zullen doen, mocht dat ooit zover komen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 23 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.