De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 23 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Straatroof monopolie allochtonen
   
 

AMSTERDAM - Maar liefst 99% van de straatrovers die vorig jaar in Rotterdam-Centrum werden gepakt, heeft een buitenlandse achtergrond. De overige 1% was van Nederlandse origine. In totaal werden in het centrum van Rotterdam vorig jaar 253 knapen opgepakt. Daaronder bevonden zich zegge en schrijve twee autochtonen. Van de allochtone verdachten zijn Antillianen ruim in de meerderheid (45%). Ruim 31% is Marokkaan. De rest is van origine afkomstig uit Turkije of een Oost-Europees land.

De daders zijn doorgaans jong tot zeer jong. De gemiddelde leeftijd is 15 jaar. Er zijn zelfs enkele knaapjes van 10 jaar opgepakt, die actief hadden deelgenomen aan de veelal gewelddadige berovingen. Weinig verdachten zijn ouder dan 18 jaar. Deze onthutsende cijfers staan in de Voortgangsrapportage Aanpak Straatroof Rotterdam-Centrum. Het document is een verantwoording van het straatroofteam Centrum.

Morgen wordt de uitgelekte notitie behandeld in de gemeenteraadscommissie Algemene Bestuurlijke Zaken.

Bij de meeste straatroven werd gebruik gemaakt van scooters, ofwel voor de beroving zelf, ofwel voor de vlucht. Doorgaans weten de slachtoffers het merk van het voertuig te noemen. De buit is doorgaans voorspelbaar: de daders hebben uitsluitend belangstelling voor geld, pinpassen, sieraden, waardepapieren en gsm's. Angstaanjagend in het rapport is ook de vaststelling, dat na de arrestatie van een groep straatrovers er even snel weer een nieuwe groep komt. "Er is voortdurend nieuwe aanwas!", stelt het gemeente- en politieteam letterlijk vast.

Burgemeester mr. I. Opstelten van Rotterdam liet gisteravond in een eerste reactie weten, zeer geschokt te zijn over de uitkomsten van de analyse. "We weten nu dat de daders zeer jong zijn en dat ze voor het overgrote deel van Antilliaanse en Marokkaanse afkomst zijn. Deze jongeren hebben kennelijk een monopoliepositie op straat. Die gegevens waren voor mij niet helemaal nieuw, maar ik ben wel hevig geschrokken van de harde wijze, waarop deze jeugdige straatrovers opereren."

Het straatroofteam van Rotterdam-Centrum werd eind 1999 ingesteld. De bedoeling was, het aantal straatroven met 25% omlaag te brengen. Dat voornemen moest men al vrij snel laten varen, omdat het aantal aangiften niet daalde, maar explosief steeg, ondanks alle politie-inzet. In het jaar 2000 werden 743 aangiften van straatberovingen gedaan. In 2001 schoot dat omhoog naar 1274. Het oplossingspercentage in die jaren was 9% respectievelijk 16%.

In 2000 werden 102 verdachten opgepakt, vorig jaar dus maar liefst 253. Van de minderjarige arrestanten was volgens het politieteam 85% afkomstig uit gebroken gezinnen.

Toen in oktober 2001 het aantal aangiften plotseling de spuigaten begon uit te lopen (162 per maand tegen gemiddeld 100), werd een extra peloton rechercheurs ingezet. Dat had direct resultaat. Er werden onevenredig veel verdachten opgepakt en het aantal aangiften daalde direct naar 88 in december. Voor januari 2002 wordt een verdere daling verwacht, waarschijnlijk naar ruim 50.

Burgemeester Opstelten: "Die lijn moet worden doorgezet. Het aantal straatroven moet absoluut verder naar beneden. Eerder ben ik niet tevreden. En als dat niet lukt, komen er nog méér agenten bij. Want laat één ding duidelijk zijn: straatroven zijn absoluut onaanvaardbaar."

"Er gaan voorlopig twee dingen gebeuren. Enerzijds gaan we door met het repressieve politieoptreden op straat, anderzijds gaan we via wetenschappelijk onderzoek meer kennis opdoen over de achtergronden van de daders. De dader moeten onvoorwaardelijk worden aangepakt, zonder dat we overigens de illusie hebben, dat straatroven helemaal kunnen worden uitgebannen. Maar we gaan door. De stad Rotterdam moet en zal de komende jaren veiliger worden."

Andere aanbevelingen uit het rapport zijn uitbreiding van het cameratoezicht en het toepassen van een zogenoemd gsm-bombardement. Dat laatste idee is afgekeken van het korps Amsterdam-Amstelland.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 23 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.