De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 23 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Ex-SS'er Hoogendam
gaat voorlopig vrijuit

   
 

door Jolande Westdorp en Jan Colijn ASSEN - Oorlogsmisdadiger Dirk Hoogendam (80) gaat voorlopig vrijuit. De rechtbank in Assen wees gisteren de recente verzwaring van de aanklacht tegen de Nederlandse oud-SS'er af.

Justitie maakte vorige week bekend Hoogendam ook verantwoordelijk te houden voor de dood van de vier verzetstrijders, te weten baron Samuel Willem-Alexander van Voërst van Lynden, de broers Albert en Bernhard Hartemink en Geert Stukje.

Volgens het OM heeft de voormalige SS'er de vier laten deporteren naar concentratiekampen, waar zij allen om het leven kwamen.

De bijzondere strafkamer in Assen veegde die toevoeging in de aanklacht echter van tafel. Volgens de rechtbank is dit een nieuw feit. Hoogendam is na de oorlog slechts op grond van andere misdrijven, mishandeling, landverraad en het treden in vreemde krijgsdienst ter dood en later tot levenslang veroordeeld. Omdat die feiten al zijn verjaard, zal het OM over twee weken zeer waarschijnlijk niet ontvankelijk worden verklaard.

In cassatie

Justitie laat het er echter niet bij zitten. "Wij overwegen in cassatie te gaan bij de Hoge Raad of zelfs een geheel nieuwe strafzaak te gaan voeren", zei de Arnhemse persofficier, mevrouw mr. E. Läkamp gisteren strijdbaar. "Deze man wordt verdacht van zulke zware feiten, dat we er alles aan zullen doen om hem achter de tralies te krijgen."

Enkele nabestaanden van slachtoffers van Dirk Hoogendam, die gisteren bij de zitting aanwezig waren, reageerden geschokt. "Dit land is geen rechtsstaat meer", riep een van hen vertwijfeld uit. "Het is ongelooflijk dat een oorlogsmisdadiger die zoveel ellende op zijn geweten heeft, zomaar vrijuit kan gaan."

Ook dochter Margaret van baron Van Voërst van Lynden is zwaar teleurgesteld. "Jammer dat de rechtbank dit heeft afgewezen. Maar ik hoop dat justitie hoe dan ook zal doorzetten tot het bittere einde. Ik koester geen haatgevoelens, maar het gaat mij alleen om gerechtigheid."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 23 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.