De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 23 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'Martelingen tegen
hondenleed in Zuid-Korea
aan de kaak stellen'

   
 

BARENDRECHT - In een bepaald opzicht mogen de Nederlandse voetballers (en hun supporters) blij zijn dat ze zich niet hebben geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Korea en Japan. Nu lopen ze ook niet de kans in deze landen hondenvlees te eten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 30kb)
Een Zuidkoreaanse hondenslager pakt een hond uit de kooi waar hij de dieren bewaart. Hij heeft zijn zaak op 50 kilometer ten zuiden van Seoel. (Foto: REUTERS)
De trouwe viervoeter is in ons land een aaibaar huisdier, maar in veel Aziatische landen een ware lekkernij. U moet niet vreemd opkijken als u in plaats van biefstuk tournedos, teckel krijgt voorgeschoteld.

De vereniging Hondenleed is daartegen in actie gekomen en heeft, deels via internet, al 10.000 handtekeningen verzameld. "Niet zo zeer tegen het eten van hond, hoewel ik dat ook verschrikkelijk vind, maar doordat deze dieren op een verschrikkelijke wijze worden afgemaakt", zegt Yvonne van Herten uit Barendrecht. Zij roept via de drukbezochte website http://dieren.clubs.nl/hondenleed de Nederlanders op massaal te protesteren tegen deze martelingen. "In april hopen we 100.000 handtekeningen te kunnen aanbieden aan de ambassadeur van Zuid-Korea in Den Haag, eventueel in combinatie met een stille tocht."

Tal van diervriendelijke websites hebben de actie inmiddels overgenomen. Het symbool is een paarsgekleurd strikje.

Verstikking

Volgens Yvonne worden honden in Zuid-Korea in zeer kleine kooien gevangen gehouden. Vergeleken daarmee is de kalverenkist een luxe hotel. Vervolgens worden de dieren levend opgehangen. Daar schijnt het vlees lekkerder van te worden. Als de dieren na een paar dagen nog niet door verstikking zijn gestorven, worden ze levend gestroopt.

Yvonne zegt: "Mijn hart moet huilen als ik de pijn in hun ogen zie. Toch hebben we de foto's geplaatst als bewijs hoe men in Zuid-Korea dieren behandelt. Het wereldkampioenschap voetbal is een goede gelegenheid deze martelingen aan de kaak te stellen. Temeer, omdat je zou verwachten dat het WK in een beschaafd land wordt georganiseerd."

Zelf hoopt ze dat het eten van hondenvlees overal wordt verboden, maar ze erkent dat dit moeilijk is. Waarom zou je immers wel varkens, koeien, konijnen en hazen eten en geen honden? "Als beesten dan toch dood moeten, dan op een menswaardige en pijnloze wijze. Dat is toch het minste wat ze verdienen", aldus de bezitster van de twee witte Canadese herders Noa en Nika.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 23 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.