De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 23 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Honderd cellen in
Rotterdam leeg

   
 

door Fred Pruim ROTTERDAM - Bijna honderd nieuwe cellen in de penitentiaire inrichting Noordsingel in Rotterdam dreigen voorlopig leeg te blijven omdat er niet voldoende gevangenispersoneel is.

De cellen, gelegen in de zogenoemde A-vleugel van het complex, worden momenteel verbouwd. De verwachting is dat de werkzaamheden eind maart aanstaande zijn afgerond, waarna de eerste gedetineerden hun intrek zouden kunnen nemen. De cellen worden speciaal voor vreemdelingen gereserveerd.

Volgens de ondernemingsraad (OR) van de Noordsingel wordt dit echter gedwarsboomd door het feit dat Justitie er nog altijd niet in is geslaagd om voldoende bewakingspersoneel aan te trekken. Tevens moet er nog divers ondersteunend personeel worden aangetrokken om de A-vleugel optimaal te kunnen laten functioneren.

Arbeidsvoorwaarden

Ook de grootste vakbond voor het gevangenispersoneel, AbvaKabo FNV, vreest dat de 96 verbouwde cellen voorlopig leeg zullen blijven. "Geschikt personeel is momenteel uitermate moeilijk te vinden", stelt regiobestuurder Albert Vink. "Dat komt omdat je niet iedereen dit werk kunt laten doen, maar ook omdat de arbeidsvoorwaarden tot voor kort niet je-van-het waren. Gelukkig wordt aan dat laatste nu iets gedaan, maar daarmee heb je nog niet meteen een heleboel nieuwe mensen."

Volgens Willem Hagting van de ondernemingsraad van de Noordsingel zijn er voor de 96 nieuwe cellen zeker vijftig directe bewakers en ongeveer dertig man ondersteunend personeel, voor onder meer de medische dienst, kantine en administratie nodig.

"Er melden zich wel heel veel mensen aan, maar het aantal geschikte personen laat duidelijk te wensen over. Want wat ons betreft gaat de tent pas draaien als er voldoende personeel is", aldus Hagting.

Ook vorig jaar kwam de Noordsingel in het nieuws vanwege ernstige personeelstekorten. De OR dreigde toen enkele tientallen cellen te sluiten. Door ingrijpen van Justitie kon dit op het laatste moment worden voorkomen, onder meer door inschakeling van tijdelijke krachten van elders.

De AbvaKabo FNV stelt dat de personeelsproblemen voor een groot deel zijn veroorzaakt door minister Korthals (Justitie). "Hij is slachtoffer van zijn eigen beleid geworden. Korthals vond twee jaar geleden dat Nederland wel met 1500 cellen minder af kon. Op basis daarvan is er veel personeel naar huis gestuurd met allerlei afvloeiingsregelingen, óók bij de Noordsingel. Nu zijn er landelijk ineens 2000 tot 3000 mensen nodig", aldus regiobestuurder Vink.

Volgens Vink zou het probleem zich dan ook niet alleen in Rotterdam, maar in het hele land voordoen. Onduidelijk is echter om hoeveel niet-bezette cellen het gaat. Ook Justitie kon daar gisteravond geen uitsluitsel over geven.

De bond heeft wel de garantie dat het personeel niet wordt gedwongen om toch in de nieuwe vleugel van de Noordsingel te werken, ook al zijn er te weinig mensen. "Dat is ons door het departement verzekerd. De ondernemingsraden beslissen uiteindelijk of het kan."

In een reactie laat het ministerie van Justitie weten dat de cellen pas in gebruik worden genomen als er voldoende personeel is. "Wij gaan ervan uit dat dat op 1 maart het geval zal zijn", aldus een woordvoerster. "Om dat te realiseren, zullen we onze wervingscampagne de komende weken intensiveren."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 23 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.