De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 22 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Verplegers willen
massaal andere baan
Meer dan twintig procent van het ziekenhuispersoneel is van plan binnen twee jaar ergens anders te werken: ruim 21 procent van de werknemers in de ziekenhuizen heeft het afgelopen jaar elders gesolliciteerd. Dit blijkt uit de resultaten van het onderzoek naar de arbeidsbeleving onder alle 200.000 medewerkers van 172 ziekenhuizen, revalidatiecentra en andere instellingen.
Het personeel in de ziekenhuisbranche beoordeelt zijn werk gemiddeld met een 6,5, zo stelt het instituut Prismant, dat het onderzoek heeft uitgevoerd. De werknemers bleken het minst tevreden over de mate van communicatie op de werkvloer, het personeelstekort, het salaris en de overbekende werkdruk.


De verpleging en het zogeheten hotelpersoneel (schoonmaak- en keukenpersoneel) zijn het minst te spreken over hun werkomgeving. Dit zijn ook de functies waar de werkdruk het hoogst ligt. Managers en staf gaan over het algemeen wel met plezier naar hun werk.

Van een onzer verslaggevers

   
 

GARDEREN - Grote steden

Verder heeft personeel dat in kleine ziekenhuizen werkt het meer naar zijn zin dan de werknemers in de grote instellingen. Ook blijkt uit het onderzoek dat de ziekenhuizen in de vier grote steden -Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht- een hoger ziekteverzuim en een hogere werkdruk hebben. Het verbaast daarom niemand dat hier het personeel minder tevreden is en dus meer geneigd is te vertrekken.

Onderzoeker professor dr. Han van Dijk wijst erop dat het van belang is dat werkgevers iets doen om de werkdruk binnen de perken te houden. Ook moet de mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling middels cursussen en opleidingen flink worden verbeterd en dient het salaris omhoog te gaan.

Volgens het onderzoek vindt de helft van het ondervraagde personeel dat het salaris te laag is. Nog eens 85 procent van de werknemers vindt dat extra prestaties niet worden beloond. Over het werk zelf, het verlenen van zorg, is 80 procent van het ziekenhuispersoneel wel tevreden.

Rob van der Plank van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen zei het belangrijk te vinden dat het personeel had gesproken. Met de uitkomsten kunnen de sociale partners volgens hem aan de slag tijdens de cao-onderhandelingen die in mei beginnen. Vakbondsbestuurder Tim de Jong van AbvaKabo/FNV vond het rapportcijfer 6,5 te laag. "Met een 6,5 ga je wel over, maar met een taak", zo stelde De Jong.

Zijn collega Pepijn ten Kate van werkgeversorganisatie NU'91 noemde de uitkomsten van het onderzoek weinig verrassend. "Opvallend is wel dat de communicatie tussen de top en de werkvloer zo slecht is", voegde Ten Kate hieraan toe. "Twintig procent van het ziekenhuispersoneel heeft nog nooit een functioneringsgesprek gehad. Dat kan gewoon niet."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 22 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.