GARDEREN - Grote steden
Verder heeft personeel dat in kleine ziekenhuizen werkt het meer naar zijn zin dan de werknemers in de grote instellingen. Ook blijkt uit het onderzoek dat de ziekenhuizen in de vier grote steden -Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht- een hoger ziekteverzuim en een hogere werkdruk hebben. Het verbaast daarom niemand dat hier het personeel minder tevreden is en dus meer geneigd is te vertrekken.
Onderzoeker professor dr. Han van Dijk wijst erop dat het van belang is dat werkgevers iets doen om de werkdruk binnen de perken te houden. Ook moet de mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling middels cursussen en opleidingen flink worden verbeterd en dient het salaris omhoog te gaan.
Volgens het onderzoek vindt de helft van het ondervraagde personeel dat het salaris te laag is. Nog eens 85 procent van de werknemers vindt dat extra prestaties niet worden beloond. Over het werk zelf, het verlenen van zorg, is 80 procent van het ziekenhuispersoneel wel tevreden.
Rob van der Plank van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen zei het belangrijk te vinden dat het personeel had gesproken. Met de uitkomsten kunnen de sociale partners volgens hem aan de slag tijdens de cao-onderhandelingen die in mei beginnen. Vakbondsbestuurder Tim de Jong van AbvaKabo/FNV vond het rapportcijfer 6,5 te laag. "Met een 6,5 ga je wel over, maar met een taak", zo stelde De Jong.
Zijn collega Pepijn ten Kate van werkgeversorganisatie NU'91 noemde de uitkomsten van het onderzoek weinig verrassend. "Opvallend is wel dat de communicatie tussen de top en de werkvloer zo slecht is", voegde Ten Kate hieraan toe. "Twintig procent van het ziekenhuispersoneel heeft nog nooit een functioneringsgesprek gehad. Dat kan gewoon niet."