AMSTERDAM - Het bestuur van bouwconcern Hollandsche Beton Groep (HBG) is ernstig tekort geschoten in de communicatie met zijn aandeelhouders met betrekking tot de fusie van zijn baggerdivisie (Ham) met die van Ballast Nedam. Gisteren constateerde de Ondernemingskamer wanbeleid bij het Rijswijkse bouwconcern in wat ondertussen de baggeroorlog is gaan heten. "Er is een belangrijke principiële uitspraak gedaan", vinden de aandeelhouders.
Weliswaar was het bestuur van HBG vrij om voor Ballast Nedam te kiezen, maar de top van HBG had het bod van Boskalis Westminster op zijn baggerdivisie Ham niet zonder meer mogen afwijzen, zoals nu is gebeurd. De rechter liep daarmee vooruit op nieuwe wetgeving die er in voorziet dat aandeelhouders bij dit soort zaken vooraf moeten worden geconsulteerd. Aan het latere bod van Heijmans op HBG maakte de kamer weinig woorden vuil.
HBG maakte vorig jaar bekend zijn baggerdivisie te willen integreren met die van Ballast Nedam. Beleggers, onder aanvoering van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), waren het niet eens met de afwijzing door HBG van de avances van Boskalis Westminster dat een bod op de baggerdivisie van HBG had uitgebracht. De bouwactiviteiten zouden in hun plannen worden samengevoegd met die van branchegenoot Heijmans. Beleggers vonden het bod van Boskalis (en later ook Heijmans) lucratiever dan het alternatief om Ham te bundelen met het baggerbedrijf van Ballast Nedam en tekenden bezwaar aan.
Met succes. De rechter is niet alleen van mening dat het bestuur van de Rijswijkse bouwer tekortschoot in zijn communicatie met beleggers, maar ook dat het bod van Boskalis voor aandeelhouders voordeliger was dan de oplossing om Ham in te brengen in een samenwerkingsverband met Ballast Nedam. "De waarde van de joint venture met Ballast Nedam ligt onder die van het bod van Boskalis Westminster", aldus de Ondernemingskamer, al is het verschil klein.
Voor de in gang gezette joint venture Ballast Ham Baggeren heeft de uitspraak geen gevolgen. Sancties, zoals het schorsen van een bestuurder of het opleggen van een hoge boete, kwamen er gisteren ook niet aan te pas. Dat kan pas in hoger beroep. Beide kemphanen overwegen in cassatie te gaan. HBG wil af van het predikaat 'wanbeleid'; beleggers wensen straf voor de top van HBG.
De toelichting van HBG waarom het Ham in een joint venture met de baggerpoot van Ballast Nedam wilde onderbrengen, was "niet geheel zonder gebreken", zo vond de Ondernemingskamer. Van enige gedachtewisseling met aandeelhouders daarover was geen sprake. Daardoor ontstond een vertrouwensbreuk. "Het zou raadzaam zijn geweest als HBG tijdens een vergadering de plannen voor de venture had voorgelegd aan zijn aandeelhouders", aldus de kamer. "Zeker gezien het grote aantal aandeelhouders dat het bod van Boskalis had willen steunen." Maar ondanks de harde noten vindt de rechtbank dat het bestuur van HBG in alle redelijkheid tot de keuze van de venture is gekomen. Mede omdat het personeel van de baggerpoot zich achter de directie schaarde en weinig zag in een overname door Boskalis.
Directeur Peter Paul de Vries van de VEB lijkt tevreden met de uitspraak. "Het is een principezaak. Het gaat er niet om of de venture wel of geen doorgang mag vinden. Het gaat er om dat er wanbeleid is geconstateerd. Dat is het belangrijkste. Het gedrag van het HBG-bestuur kan gewoon niet door de beugel." De Vries wilde niet zeggen of hij nu op basis van deze uitspraak de top van HBG persoonlijk aansprakelijk gaat stellen voor het eventueel gederfde rendement van de aandeelhouders.
Bestuursvoorzitter Carel Jan Reigersman van HBG gaf in een verklaring na afloop van de zitting toe dat de presentaties aan beleggers wellicht gecompliceerd waren, maar voegt daaraan toe dat daar door aandeelhouders nooit kanttekeningen bij geplaatst zijn. Voor Reigersman is belangrijker dat de beslissing om met Ballast Nedam in zee te gaan, weloverwogen is genomen, zoals de rechtbank oordeelde. Ook na consultatie van de aandeelhouders zou HBG niet tot een ander besluit zijn gekomen, luidde zijn oordeel. Wel beloofde hij na afloop van de zitting het investor relations-beleid extra leven in te blazen.
De kosten van de gang naar de Ondernemingskamer komen niet meer volledig voor rekening van HBG, zoals eerder besloten. Beide partijen moeten elk haar eigen kosten dragen.
Baggeraar Boskalis Westminster, de voormalige belager van Ham, doet er desgevraagd het zwijgen toe. Financieel directeur Roel Berends houdt het bij een zuinig: "We hebben er kennis van genomen."