AMSTERDAM - De belangenvereniging Tankstations (Beta) gaat namens tientallen Esso-pomphouders in de grensstreek een procedure starten tegen hun benzineleverancier. Gisteren won de Maastrichtse Esso-pomphouder Tijssens al een rechtszaak tegen Esso.
Volgens Tijssens heeft Esso €100.000 die voor hem bestemd was in eigen zak gestoken. Dat bedrag is een in 1997 door minister Zalm (Financiën) ingestelde subsidie en was bedoeld ter compensatie aan pomphouders in het grensgebied, die door de relatief hogere Nederlandse accijns klandizie verloren.
Esso heeft dat geld ingepikt door de pomphouder onterechte en buitensporige hoge huurverhogingen op te leggen, zo meende Tijssens. De rechter stelde hem in het gelijk en oordeelde dat Esso de gedupeerde het bedrag terug moet betalen.
"Door deze uitspraak hebben we genoeg wapenfeiten in handen gekregen om namens de andere Esso-pomphouders het geld terug te eisen", aldus Edsko Schuitema, bestuurslid van Beta. Maar ook de pomphouders van andere oliemaatschappijen die op dezelfde manier als Esso te werk zijn gegaan, staan volgens hem sterk dankzij deze uitspraak. Esso liet overigens direct weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.
"Linksom of rechtsom hebben oliemaatschappijen in honderden gevallen het subsidiegeld afgeroomd", aldus Schuitema.
Beta startte eerder namens een ander lid een procedure tegen Shell. De oliemaatschappij zou het zogeheten steunsysteem hebben stopgezet op het moment dat de pomphouder grenssubsidie kreeg. Bij het steunsysteem krijgt de pomphouder financiële compensatie van zijn leverancier zodra een concurrent in de buurt de prijzen verlaagt.
Deze rechtszaak heeft Beta echter 'in de wacht gezet'. Er loopt namelijk nog een procedure bij het Europese Hof. De Europese Commissie kwam zo'n 2,5 jaar geleden in het geweer tegen de subsidieregeling. Daardoor kwamen uiteindelijk niet alle pomphouders in het grensgebied in aanmerking voor de maatregel. De oliemaatschappijen zijn toen in beroep gegaan tegen dat besluit. "Wij willen eerst die uitspraak afwachten voordat we stappen ondernemen", stelt Schuitema. Onderdeel van de procedure is namelijk de vraag of oliemaatschappijen verplicht zijn de steun te betalen, of dat zij naar believen het steunsysteem kunnen opheffen. Het steunsysteem werd onlangs door de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa aan de kaak gesteld. Volgens de NMa worden de benzineprijzen in ons land kunstmatig hoog gehouden door die marktstructuur.